αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔίνονται νέες άδειες για τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου

Δίνονται νέες άδειες για τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον δεν προκύψουν νέα προσκόμματα, θα πρέπει να αναμένεται η εκκίνηση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Την εκτίμηση αυτή πραγματοποιούν παράγοντες της αγοράς έπειτα από την προ ημερών δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των διατάξεων (Κεφάλαιο Ζ ́- Διατάξεις ΥΠΟΙΚ Ρυθμίσεις για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων – Τροποποίηση του ν. 4002/2011 ), ως μέρος του Αναπτυξιακού Νόμου, για τη ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιγνιδιών που σήμερα λειτουργεί υπό μεταβατικό καθεστώς.

Ήδη η Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ), ως αρμόδια Αρχή, έχει ξεκινήσει τη σύνταξη του σχετικού Κανονισμού Λειτουργίας, ο οποίος θα ενσωματώσει τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν προ ημερών από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr., στόχος είναι ο νέος Κανονισμός να έχει ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να σταλεί (από το Υπουργείο Οικονομικών) προς κοινοποίηση στο σύστημα TRIS της Ε.Ε.

Διαβούλευση

Εκεί θα παραμείνει σε καθεστώς διαβούλευσης για τρίμηνη περίοδο, η οποία μπορεί να παραταθεί. Κατά την αποκαλούμενη περίοδο status quo, η Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη εξετάζουν το κοινοποιημένο σχέδιο τεχνικού κανόνα προκειμένου να εξακριβωθεί η συμβατότητά του με τη νομοθεσία της ΕΕ και τις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Άμα τη επιστροφή του Κανονισμού στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, θα ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις–παρεμβάσεις που έχουν κριθεί απαραίτητες και στη συνέχεια με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα θεσπιστεί και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Κανονισμός Παιγνίων.

Πρόκειται για το πλαίσιο που θα ορίζει ζητήματα όπως οι προδιαγραφές των παιγνίων, ο εξοπλισμός και οι προδιαγραφές των καταστημάτων, η αδειοδότηση των παρόχων, οι πιστοποιήσεις προσώπων, παιγνίων, εξοπλισμού και καταστημάτων, οι προϋποθέσεις λειτουργίας και διεξαγωγής των παιγνίων, η εμπορική επικοινωνία, οι προϋποθέσεις συμμετοχής των παικτών στα παίγνια, τα μέτρα προστασίας του κοινού και των παικτών, οι έλεγχοι συμμόρφωσης, τα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις κ.α.

Αδειοδότηση

Ακολούθως θα πρέπει να εκκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, με το καθεστώς φορολόγησης να παραμένει στα ίδια με σήμερα επίπεδα (35% επί των ακαθάριστων εσόδων). Υπενθυμίζεται πως προβλέπονται αποκλειστικά δύο τύποι αδειών, 7ετούς διάρκειας, για διεξαγωγή Διαδικτυακού Στοιχήματος, με αντίτιμο 3 εκατ. ευρώ και άδεια Λοιπών Διαδικτυακών Παιγνίων με αντίτιμο 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου θα υλοποιείται μέσω ιστοτόπων που φέρουν υποχρεωτικά ονομασία χώρου (domain name) με κατάληξη “.gr.” Κάθε ιστότοπος μπορεί να φιλοξενεί κατ’ αποκλειστικότητα μέχρι μία άδεια από κάθε τύπο.

Οι υποψήφιοι κάτοχοι άδειας με καταστατική έδρα εκτός Ελλάδας υποχρεούνται στη φυσική εγκατάσταση ενός διακομιστή ασφαλείας εντός Ελλάδας σε διασύνδεση με την ΕΕΕΠ. Στην αγορά εκτιμάται πως οι περισσότεροι πάροχοι που θα αιτηθούν αδειοδότησης θα το πράξουν και για τις δύο άδειες καθώς έτσι η επένδυσή του έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι βιώσιμη.

Σε ότι αφορά, τέλος, στους παρόχους που λειτουργούν σήμερα υπό το μεταβατικό καθεστώς, προβλέπεται ότι μπορούν μέχρι τις 31/3/2020 να συνεχίσουν να διεξάγουν τυχερά παιχνίδια μέσω του διαδικτύου “εφόσον μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου υποβάλλουν προς την ΕΕΕΠ αίτηση για ένταξη στο προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης της παρούσας παραγράφου”. Θεωρείται, πάντως, πως μέχρι να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία θα επιτραπεί η λειτουργία των παρόχων αυτών, κάτι για το οποίο άλλωστε προϊδέασε ο ΥΠΟΙΚ κατά τη σχετική ομιλία του στη Βουλή.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 8 =