αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔέκα κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να σε σέβονται περισσότερο οι άλλοι στην δουλειά

Δέκα κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να σε σέβονται περισσότερο οι άλλοι στην δουλειά

Όλοι θέλουμε να μας σέβονται στον χώρο εργασίας μας και γενικότερο στο επαγγελματικό μας πεδίο. Αλλά πέρα από τα αποτελέσματα της δουλειάς μας -που σίγουρα παίζουν κομβικό ρόλο- υπάρχουν και κάποιες άλλες κινήσεις που μπορούν να σε κάνουν να…μαγνητίσεις τον σεβασμό των άλλων. Πολλές από αυτές μάλιστα, είναι κινήσεις που ίσως… δεν σου γεμίζουν το μάτι για το πόσο σημαντικές είναι. Αλλά αν τις κάνεις, μπορεί να δεις σημαντικά αποτελέσματα.

Εδώ είναι 10 τέτοιες κινήσεις. Οι εν λόγω συμβουλές είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης λίστα του αμερικανικού Entrepreneur.com.

1# Χαμογέλα περισσότερο. Έχετε δύο επιλογές: Μπορείτε να αγχώνεστε όλη μέρα και παράλληλα να αγχώνετε τους γύρω σας ή μπορείτε να προβάλλετε έναν αέρα αυτοπεποίθησης και άνεσης (ακόμα κι αν δεν το νιώθετε πάντα!). Τα καλά νέα είναι ότι ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας όχι μόνο χαλαρώνει τους άλλους, αλλά μπορεί επίσης να… αλλάξει τον εγκέφαλό σας, κάνοντάς σας λιγότερο ανήσυχους και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Προσπαθήστε να χαμογελάτε περισσότερο στη δουλειά.

2# Να είσαι ενεργός ακροατής. Πολλοί έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι το να μιλάμε περισσότερο και να μοιραζόμαστε συνεχώς τις γνώσεις μας είναι ο τρόπος για να κερδίσουμε σεβασμό. Ωστόσο, η ομιλία είναι μόνο το ένα κομμάτι της εξίσωσης. Θέλετε πραγματικά να κερδίσετε τον σεβασμό; Μάθετε πώς να ακούτε ενεργά τους άλλους και να αναπτύσσετε τις ιδέες τους, εκτός από τις δικές σας. Υποστηρίξτε και ενθαρρύνετε τους άλλους, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά που έχουν να πουν.

3# Προσκάλεσε κάποιον για ένα μεσημεριανό γεύμα. Ένα μεγάλο μέρος του σεβασμού είναι να κάνετε το πρώτο βήμα και να αναλάβετε μία πρωτοβουλία. Μερικές φορές αυτό σημαίνει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να δοκιμάσετε κάτι νέο. Ακόμα και κάτι απλό όπως να προσκαλέσετε κάποιον που δεν γνωρίζετε καλά για ένα ομαδικό ή ατομικό γεύμα.

4# Πες μία ιστορία. Έχετε μια ιστορία να πείτε; Ωραία, γιατί δεν την λέτε; Οι ιστορίες έχουν μια μοναδική ικανότητα να προσεγγίζουν σημεία του εγκεφάλου που απλά δεν «πιάνει» η απλή συζήτηση. Εάν θέλετε να σας σέβονται και να σας συμπαθούν, το να μοιράστείτε μια προσωπική ιστορία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στους ανθρώπους μια ματιά στο ποιοι είστε και τι θέλετε, κερδίζοντας όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την εμπιστοσύνη.

5# Να μιλάς για πράγματα που γνωρίζεις. Μην κάνεις το λάθος να μιλάς… απλά για να μιλάς. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάτε. Είναι προφανές όταν μιλάτε απλώς επειδή θέλετε να πείτε κάτι. Μην το κάνετε. Προσπαθείστε να μιλάτε για θέματα που έχετε γνώση.

6# Να έχεις περιποιημένη εμφάνιση. Είτε μας αρέσει είτε όχι, μεγάλο μέρος του σεβασμού εξαρτάται από την εμφάνιση. Το να ντύνεσαι άθλια, με αχτένιστα μαλλιά, δεν θα σε πάει πολύ μακριά όσον αφορά τον σεβασμό. Ενώ, το να βάλεις μερικές ωραίες μπλούζες, να φτιάξεις τα μαλλιά σου και να φροντίσεις να δείχνεις καθαρός, όχι μόνο θα σου δώσει αυτοπεποίθηση αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει τους άλλους να σε σέβονται περισσότερο.

7# Πες ένα «γεια». Φύγε από την οθόνη του υπολογιστή σου στο γραφείο, και κάνε συζητήσεις με τους συναδέλφους σου. Εάν εργάζεστε εξ αποστάσεως, δοκιμάστε να στέλνετε ένα email με ένα “γεια” στους άλλους κάθε τόσο. Αυτό λειτουργεί θετικά, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι υπάρχεις, και φυσικά βοηθά να χτίσεις μια σχέση μαζί τους.

8# Ευθεία στάση. Η στάση του σώματος και η γλώσσα του σώματος παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Εάν είστε πάντα καμπουριασμένοι πάνω από το γραφείο σας, δεν θα εμπνέετε πολύ σεβασμό στους συναδέλφους σας. Ωστόσο, αν έχετε το κεφάλι σας ψηλά, τους ώμους πίσω και το στήθος σας ίσιο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας προσέξουν και να σας σεβαστούν.

9# Οπτική επαφή. Θέλετε να κερδίσετε όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την εμπιστοσύνη; Προσπαθήστε να κοιτάτε περισσότερο τους ανθρώπους στα μάτια. Το να κοιτάς μακριά ενώ μιλάς είναι μια συνήθεια που μερικές φορές φαίνεται ασήμαντη, αλλά δυστυχώς απεικονίζει έλλειψη αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας. Όταν κοιτάτε κάποιον στα μάτια και μιλάτε, υπάρχει μια ισχυρή ανταλλαγή ενέργειας που επιτρέπει βαθύτερη εμπιστοσύνη και σεβασμό.

10# Μη φοβάσαι να διαφωνήσεις. Μην είσαι ο «ναι σε όλα» τύπος. Αν κάτι δεν σου αρέσει ή διαπιστώνεις ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά, πες το. Συχνά, φοβόμαστε να εκφράσουμε μια διαφωνία, αλλά αυτοί που μιλούν είναι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να κερδίσουν τον σεβασμό από τους άλλους που φοβούνται πολύ!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =