αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓλίτωσαν το τέλος επιτηδεύματος 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Γλίτωσαν το τέλος επιτηδεύματος 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Περισσότερες από 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες απαλλάχθηκαν φέτος από την καταβολή του Τέλους Επιτηδεύματος των 400 – 1.000 ευρώ, καθώς πέρυσι προχώρησαν σε νέες προσλήψεις, πετυχαίνοντας την εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από την πληρωμή του Τέλους απαλλάχθηκαν 37.000 νομικά πρόσωπα και 29.000 φυσικά πρόσωπα, λόγω των νέων προσλήψεων.

Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς εκκρεμούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν έως τις 28 Αυγούστου 2023 στην πλατφόρμα της «ΕΡΓΑΝΗ» από τις επιχειρήσεις οι οποίες αν και είχαν αυξήσει τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25%, δεν έλαβαν email από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα ενημερώνονταν ότι απαλλάσσονται από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Οι ενστάσεις που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι θα εξεταστούν τώρα από ειδική επιτροπή και για τις επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη διαγραφή του Τέλους.

Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ έχουν την ευκαιρία να γλιτώνουν κάθε χρόνο από το Τέλος Επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους. Φέτος οι επιχειρήσεις που θα αυξήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά 25% και τον διατηρήσουν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο (έως το τέλος Δεκεμβρίου για νέες προσλήψεις που θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου 2023), θα απαλλαγούν αυτόματα από το Τέλος Επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλουν το 2024.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία:

  • Δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του Τέλους Επιτηδεύματος είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν 2 εκατ. ευρώ.
  • Για την εξαίρεση των φορολογούμενων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Για τον υπολογισμό της αύξησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (ή 25%) του μέσου αριθμού των εργαζομένων των δικαιούχων επιχειρήσεων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολούμενων κατά το κρινόμενο έτος, ο οποίος συγκρίνεται με τον μέσο όρο των απασχολούμενων του προηγούμενου φορολογικού έτους.
  • Βάση υπολογισμού του μέσου αριθμού των εργαζομένων είναι ο αριθμός των απασχολούμενων από την 1/1 έως και την 31/12 του προηγούμενου φορολογικού έτους, σε συνάρτηση με τον αριθμό των απασχολούμενων από την 1/1 έως και την 31/12 κατά το κρινόμενο έτος.
  • Ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης υπολογίζεται ανά μήνα από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου για το σύνολο του έτους.
  • Στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης συμπεριλαμβάνονται και οι εποχικοί απασχολούμενοι.
  • Ειδικά σε περίπτωση συγχώνευσης επιχειρήσεων, ο μέσος όρος των εργαζομένων στην προερχόμενη από τη συγχώνευση εταιρεία θα προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των εργαζομένων που απασχολήθηκαν σε κάθε μία από τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης τους.
  • Επίσης, εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, ο οποίος απασχολείται στην επιχείρηση τουλάχιστον κατά μία ημέρα πλέον του μισού ημερολογιακού μήνα, δηλαδή πλέον των 15 ημερών ανά μήνα, υπολογίζεται σε ετήσια βάση ως 1/12.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το Τέλος Επιτηδεύματος θα μειωθεί σταδιακά (20% από το 2025, 30% το 2026) και θα καταργηθεί οριστικά το 2027.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =