αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓια 8ο συνεχόμενο έτος, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας «συρρικνώθηκαν» οικονομικά το 2016

Για 8ο συνεχόμενο έτος, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας «συρρικνώθηκαν» οικονομικά το 2016

Αλλη μία χρονιά συρρίκνωσης της αγοράς κινητής τηλεφωνίας αποδείχθηκε το 2016. Μάλιστα πέρυσι ο ρυθμός υποχώρησης επιδεινώθηκε σε σχέση με το 2015, όπου φάνηκε η αγορά κινητής τηλεφωνίας να εμφανίζει αντιστάσεις σε μια περαιτέρω κάμψη των μεγεθών τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), τα συνολικά έσοδα του κλάδου κινητής τηλεφωνίας υποχώρησαν πέρυσι κατά 5,9%, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 4,5%. Τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες κινητής ανήλθαν σε 1,78 δισ. ευρώ, έναντι 1,87 δισ. ευρώ το 2015. Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του κλάδου σημείωσαν νέα οριακή κάμψη και διαμορφώθηκαν σε 702 εκατ. ευρώ από 720 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Το μόνο θετικό στην πορεία αυτή, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος, είναι ότι στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, ο ρυθμός μεταβολής των εσόδων ήταν θετικός, μετριάζοντας κάπως την πτώση που σημειώθηκε στα προηγούμενα τρίμηνα. Και η πορεία αυτή, σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΕΚΤ, σηματοδοτεί τη σταθεροποίηση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Η κάμψη των εσόδων του κλάδου, για άλλη μια φορά δείχνει ότι είναι προϊόν του υψηλού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου. Παρά την αύξηση της χρήσης υπηρεσιών, ο πόλεμος τιμών στην κινητή συνεχίζεται «ροκανίζοντας» έσοδα και κέρδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΕΚΤ, τόσο ο αριθμός των συνδρομητών όσο και η χρήση φωνής και δεδομένων αυξήθηκαν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Οι συνδρομητές αυξήθηκαν κατά 1,5%, η χρήση φωνής κατά 1,7% και η χρήση δεδομένων περισσότερο από 75%. Ωστόσο, το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) υποχώρησε κατά 2,8%, κυρίως εξαιτίας των μειώσεων στις χρεώσεις. Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, μόνον πέρυσι η χρέωση της ομιλίας μέσω κινητού υποχώρησε κατά 6,1%.

Η πορεία αυτή αναπόφευκτα θίγει και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου που έχει από το επιβαλλόμενο τέλος κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα στο 11μηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2016 τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη συγκεκριμένη φορολογία διαμορφώθηκαν σε 187,7 εκατ. ευρώ, και είναι κατά 2,7% μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Σημειώνεται ότι το 2010, πρώτη χρονιά επιβολής του συγκεκριμένου τέλους, το ελληνικό Δημόσιο είχε έσοδα 375,3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του κλάδου, η EEKT αναφέρει ότι οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επένδυσαν πέρυσι 340 εκατ. ευρώ ή το 19,1% των εσόδων τους. Το 2015 οι αντίστοιχες επενδύσεις ήταν οριακά υψηλότερες και στα 346,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 18,6% των εσόδων. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο, οι επενδύσεις των εταιρειών κινητής παραμένουν σε υψηλό σχετικά επίπεδο, καθώς επενδύουν σημαντικά ποσά στην αναβάθμιση των δικτύων τους για την παροχή υπηρεσιών 4ης γενιάς (4G).

Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, το 2016 είναι το 8ο συνεχές έτος υποχώρησης της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Συνολικά η αγορά εμφανίζει υποχώρηση περισσότερο από 50% στην περίοδο 2008-2016. Οι χειρότερες χρονιές για τις τρεις εταιρείες ήταν το 2010 και 2013, όπου μόνον σε μια χρονιά η αγορά υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υποχώρησε κατά 17,4% και 17,0% αντίστοιχα. Η χρονιά με τη μικρότερη κάμψη (-2,9%) ήταν το 2015, γεγονός που έκανε πολλούς να αναθαρρήσουν για ένα πιθανό ξεπέρασμα της κρίσης στην κινητή τηλεφωνία.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − two =