αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓια πρώτη φορά εντοπίστηκαν ίχνη μεγάλης πλημμύρας στον πλανήτη Άρη

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν ίχνη μεγάλης πλημμύρας στον πλανήτη Άρη

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές της NASA έχουν εντοπίσει αρκετές ενδείξεις νερού στον Άρη, τόσο στην επιφάνεια, όσο και κάτω από αυτήν. Η νέα πολύ μεγάλη ένδειξη πως κάποτε ο πλανήτης διέθετε ικανές ποσότητες νερού για να είναι κατοικίσιμος έρχονται φυσικά από το Curiosity rover, το οποίο ανακάλυψε γεωλογικά υπολείμματα μιας τεράστιας πλημμύρας που συνέβη πριν από εκατομμύρια χρόια.

Συγκεκριμένα, τα ίχνη αυτής της αρχαίας πλημμύρας εντοπίστηκαν στον ισημερινό του πλανήτη Άρη και εξαιτίας αυτής διαμορφώθηκαν διάφορα στρώματα στην επιφάνεια του. Οι ερευνητές υποθέτουν πως πιθανότατα η πλημμύρα προκλήθηκε από την πρόσκρουση μεγάλου αστεροειδή, ο οποίος όχι μόνο άλλαξε τον γεωλογικό χάρτη, αλλά ευθύνεται και για τη ραγδαία αλλαγή του κλίματος στον Άρη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η περιοχή που εξερευνά το Curiosity rover (Gale Crater) κατά καιρούς πλημμύριζε και δημιουργούσε μια λίμνη. Από τη μελέτη των πτυχώσεων και του μεγέθους της “λίμνης” θεωρούν πως αυτό το περιοδικό γέμισμα-άδειασμα με νερό συνέβαινε πριν από 4 δισ. χρόνια, ενώ η πλημμύρα άλλαξε τη μορφολογία με έναν παρόμοιο τρόπο που έχουν παρατηρήσει και στη Γη.

Η σειρά από συμμετρικές κορυφογραμμές ύψους περίπου 10m η καθεμία παρατηρείται όταν υπάρχει βίαιη ροή του νερού. Γι’ αυτό εκτιμούν πως το βάθος του νερού έφτανε τουλάχιστον τα 24m και κινούνταν με ταχύτητα περίπου 10 μέτρα το δευτερόλεπτο (ή 36 km/h).

Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν ιζηματολογικά δεδομένα και υπολείμματα που επιβεβαιώνουν τη θεωρία πως υπήρχαν μεγάλες ποσότητες νερού στον πλανήτη Άρη.

Πηγή: Techgear.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 4 =