αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓια πρώτη φορά διαστημικό σκάφος μπήκε μέσα σε ηλιακή έκρηξη- Οι εικόνες που κατέγραψε (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά διαστημικό σκάφος μπήκε μέσα σε ηλιακή έκρηξη- Οι εικόνες που κατέγραψε (ΒΙΝΤΕΟ)

To Parker Solar Probe είναι ένα σκάφος που έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και εκτοξεύθηκε το 2018 με σκοπό να μελετήσει από κοντά τον Ήλιο. Είναι προστατευμένο από μια ειδική ασπίδα πάχους 11 εκατοστών από σύνθετο υλικό άνθρακα. Το σκάφος αυτό έχει πλησιάσει και καταγράψει δεδομένα πιο κοντά στον Ήλιο από οποιαδήποτε άλλο σκάφος, δορυφόρο και γενικότερα ανθρώπινο δημιούργημα.

Όπως ανακοίνωσε η NASA το Parker Solar Probe πραγματοποίησε άλλη μια εντυπωσιακή πρωτιά αφού έγινε το πρώτο σκάφος που εισέρχεται σε μια ηλιακή έκρηξη και όχι μόνο επιβίωσε αλλά κατέγραψε για πρώτη φορά εικόνες και δεδομένα από την καρδιά αυτού φαινομένου. Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για τον αποκαλούμενο «διαστημικό καιρό» που επηρεάζει και τη Γη.

Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα. Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 5 =