αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί όλοι ξαφνικά «κοιτούν» προς τον χρυσό (και οδεύει προς νέο ιστορικό ρεκόρ)

Γιατί όλοι ξαφνικά «κοιτούν» προς τον χρυσό (και οδεύει προς νέο ιστορικό ρεκόρ)

Ενώ τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο δίνουν την αίσθηση ότι μπαίνουν όλο και βαθύτερα σε αχαρτογράφητα νερά, το περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επενδυτών και αναλυτών είναι ο χρυσός.  Οι τιμές του πολυτιμότερου και λαμπερότερου εκ των μετάλλων έχουν εκτιναχθεί από την αρχή του μηνός σε επίπεδα πάνω από τα 1.800 δολάρια η ουγγιά. Εχουν εν ολίγοις διαβεί ένα ψυχολογικό ορόσημο στο οποίο δεν είχαν φτάσει μετά το 2011.

Με την αβεβαιότητα της πανδημίας να επεκτείνεται και να διευρύνεται, εντείνονται οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του και ορισμένοι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως όχι μόνο θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τα 1.800 δολάρια η ουγγιά, αλλά ενδεχομένως θα τα υπερβεί αισθητά και θα σημειώσει ιστορικό ρεκόρ. Από την αρχή του έτους ο χρυσός έχει ήδη ανατιμηθεί κατά 19%.

Πτώση επιτοκίων

Ανάμεσα στους παράγοντες που δίνουν ανοδική ώθηση στην τιμή του είναι και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών, που έχουν παγιώσει τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων. Οπως τόνισε στο Bloomberg ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής του Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, οι επενδυτές είναι λογικό να προτιμούν τις μετοχές και τον χρυσό και όχι τα ομόλογα και τις καταθέσεις, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων και τα επιτόκια των καταθέσεων βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Στη διάρκεια της μεγάλης πτώσης των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο στα τέλη Μαρτίου, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο χρυσός ακολούθησε παραδόξως την πτωτική πορεία των υπόλοιπων αξιών. Εκτοτε, όμως, οι επενδυτές επέστρεψαν στο πολύτιμο μέταλλο. Σύμφωνα με στοιχεία της BlackRock iShares, έφτασαν περίπου στα 12 δισ. δολάρια οι εισροές κεφαλαίων σε επενδύσεις συνδεδεμένες όχι με προθεσμιακά συμβόλαια, αλλά με τη φυσική παρουσία του μετάλλου.

Σε κάθε περίπτωση ο χρυσός αποτελεί το κατεξοχήν ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, καθώς η τιμή του δεν είναι ποτέ τόσο ευμετάβλητη και ασταθής όσο οι τιμές των μετοχών. Επιπλέον, κινείται αντιστρόφως από το δολάριο, που σημαίνει πως όταν υποχωρεί το δολάριο ενισχύεται η τιμή του χρυσού.

Το πολύτιμο μέταλλο, άλλωστε, κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, απειλώντας την ανάκαμψη και υπαγορεύοντας νέα μέτρα στην κυβέρνηση Τραμπ.

Οπως τόνισε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής της μονάδας εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη, «είναι πολύ ενισχυμένες οι πιθανότητες να παραμείνει ο χρυσός σε επίπεδα πάνω από τα 1.800 δολάρια η ουγγιά», καθώς το δολάριο υποχωρεί, αυξάνονται τα κρούσματα και ορισμένα στελέχη της Fed θεωρούν αμφίβολες τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Η πρόβλεψη

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Τόμας Το, επικεφαλής του τομέα στρατηγικών επενδύσεων Ασίας και Ειρηνικού στην BlackRock, τόνισε πως δεν θα εκπλαγεί «αν ο χρυσός υπερβεί το ιστορικό ρεκόρ στο οποίο εκτινάχθηκε το 2011 και βρεθεί πάνω από τα 1.900 δολάρια η ουγγιά». Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, η Bank of America εξέφρασε μια παρεμφερή εκτίμηση, μιλώντας για «νέο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών» αναφερόμενη στην τιμή του μετάλλου.

Τον Απρίλιο είχε προβλέψει πως ο χρυσός θα έφτανε έως και τις 3.000 δολάρια η ουγγιά. Σχολιάζοντας σχετικά ο Μάικλ Βίντμερ, αναλυτής της Bank of America, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από μια παρατεταμένη αβεβαιότητα σε όλον τον κόσμο για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον ολίγων ετών.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − five =