αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί όλοι επενδύουν ξαφνικά στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα

Γιατί όλοι επενδύουν ξαφνικά στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα

Η συνεχιζόμενη άνοδος του τουρισμού την τελευταία επταετία, η εκρηκτική αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό –πέρσι υπολογίζεται πως ήρθαν στην Ελλάδα περίπου 31 εκατομμύρια επισκέπτες–, που έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για νέες κλίνες υψηλής κατηγορίας, αλλά και η σημαντική τόνωση των εσόδων, έφεραν πολλές και σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των ξενοδοχείων.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, μόνο τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν στο δυναμικό της αγοράς 98 νέες μονάδες, ενώ υψηλές ήταν οι επενδύσεις και για ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Ειδικότερα, το 2019 μετρήθηκαν συνολικά 9.971 καταλύματα και 433.000 δωμάτια, όταν το 2018 καταγράφηκαν 9.873 ξενοδοχειακές μονάδες με 426.000 δωμάτια. Χαρακτηριστικό, επίσης, της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται στον ξενοδοχειακό χώρο είναι πως το 2017 προστέθηκαν 7.000 δωμάτια σε σχέση με το 2016 και πέρυσι άλλα 11.900 δωμάτια. Το μεγαλύτερο μερίδιο της “πίτας” στον αριθμό των καταλυμάτων κατέχει το Νότιο Αιγαίο και ακολουθεί η Κρήτη. Το 7% των μονάδων βρίσκεται, τέλος, στην περιοχή της Αττικής.

Πέρα από τα νούμερα, όμως, τα στοιχεία αποδεικνύουν την ποιοτική αναβάθμιση της αγοράς. Όπως φάνηκε από την ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: “Εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας 2019”, που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του ΞΕΕ, το 2019 το ποσοστό των μονάδων πέντε αστέρων ανήλθε στο 21% του συνολικού δυναμικού, φτάνοντας σε απόλυτο αριθμό τις 610. Αντίστοιχα, τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων ήταν 1.664.

Ταυτόχρονα, και αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, όπως σημειώνουν φορείς του χώρου, έχει μειωθεί το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες: από 44,6% το 2000 σε 28,3% το 2019. Σημειώνεται, ακόμα, πως από το 2000 καταγράφεται σταθερή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 2000 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν μόλις το 6% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 2018 το ποσοστό τους είχε υπερτριπλασιαστεί και αντιπροσώπευε το 19,5% του συνόλου.

Ολικό λίφτινγκ

Εκτός όμως από τις νέες μονάδες, οι ξενοδόχοι προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις. Την τελευταία διετία τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις 2,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος από τον κλάδο. Ο εκσυγχρονισμός του προσφερόμενου προϊόντος οδήγησε και σε άνοδο στις τιμές των δωματίων. Ενδεικτικά, η διαφορά στην τιμή τον Αύγουστο πέρσι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018 ανήλθε στο 11%.

Και σε επίπεδο τζίρου η διαφορά είναι αισθητή. Πέρσι διαμορφώθηκε στα 8,69 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 7,3% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ το μέσο έσοδο δωματίου ήταν αυξημένο κατά 3,3%. Παρ’ όλα αυτά, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων τον Μάιο σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι την τελευταία διετία διαμορφώνεται στο 57%-58% και τον Αύγουστο 86%-87%, γεγονός που αντανακλά την έντονη εποχικότητα, που εξακολουθεί να παραμένει ένα έντονο ενδημικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού. Αναφορικά με την τιμή, το 50% των ξενοδοχείων τον Μάιο διαθέτει τα δωμάτιά του κάτω από 60 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο κάτω από 100 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =