αρχικηVIRALΓιατί όλα τα ταξί έχουν μια μπλε λωρίδα στο πλάι, από το 1984 και μετά

Γιατί όλα τα ταξί έχουν μια μπλε λωρίδα στο πλάι, από το 1984 και μετά

Το κίτρινο χρώμα των ταξί στην Αθήνα είναι πολύ χαρακτηριστικό και φυσικά φαίνεται από μακριά όταν περιμένεις σε έναν κεντρικό δρόμο και έρχονται από μακριά πολλά οχήματα. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που λίγοι έχουν προσέξει στα κίτρινα ταξί. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις μπλε λωρίδες που υπάρχουν πάνω σε αυτά και μάλιστα επιβεβλημένα με νόμο που έχει ψηφιστεί από το 1984. Τι συμβολίζουν και γιατί τις βλέπουμε στα ταξί; Υπάρχει εξήγηση και μάλιστα είναι λογική. Πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν για να την βρούμε.

Γιατί τα ταξί έχουν μια μπλε λωρίδα υποχρεωτικά στο πλάι

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το κίτρινο χρώμα των ταξί σε Αθήνα,Πειραιά και γύρω καθιερώθηκε με νόμο του 1984, τον οποίο υπέγραψε ο τότε Υφυπουργός Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνος Ασλάνης. Εκεί προσδιορίζεται και ο μπλε χρωματισμός της λωρίδας γύρω από αυτό. Στην πραγματικότητα η μπλε λωρίδα αποφασίστηκε να τοποθετηθεί εκεί για να ξεχωρίζουν τα ταξί από συμβατικά κίτρινα αυτοκίνητα τα οποία ενδεχομένως να πραγματοποιούσαν παράνομα δρομολόγια επί πληρωμή. Επιπλέον, ο νόμος αναφέρει ότι αυτή η μπλε σκούρα γραμμή θα πρέπει να είναι εκεί βαμμένη και όχι αυτοκόλλητη μπλε ταινία.

Όλα τα αυτοκίνητα Ταξί που έχουν έδρα διοικητική μονάδα που ανήκει στην περιοχή Αθηνών –Πειραιώς- Περιχώρων, έχουν εξωτερικό χρωματισμό οποιασδήποτε απόχρωσης ΚΙΤΡΙΝΟΥ χρώματος (κατά προτίμηση RAL 1012 ή RAL 1021), εκτός από μία λωρίδα πλάτους τεσσάρων (4) έως έξι (6) εκατοστών περιμετρικώς του αυτοκινήτου και μεταξύ του κάτω μέρους των παραθύρων και των χειρολαβών των θυρών, η οποία είναι σταθερού χρωματισμού ΣΚΟΥΡΟΥ ΜΠΛΕ αποκλεισμένης της χρήσης αυτοκόλλητων ταινιών κ.λπ.

Κάτι άλλο που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι δεν επιτρέπεται να βάφεται σε μαύρο χρώμα η οροφή των ταξί, κάτι για το οποίο έχει ενημερώσει το ΣΑΤΑ τα μέλη του.

Πηγή: exploringgreece.tv

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − eight =