αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί το 72% των ανθρώπων βρίσκει τις καλύτερες ιδέες ενώ κάνει μπάνιο: Εξηγεί ένας ψυχολόγος

Γιατί το 72% των ανθρώπων βρίσκει τις καλύτερες ιδέες ενώ κάνει μπάνιο: Εξηγεί ένας ψυχολόγος

Το έχεις παρατηρήσει; Πότε σου έρχονται οι καλύτερες ιδέες; Μάλλον όχι μέσα σε μια χαοτική εργάσιμη ημέρα ή μέσα σε ένα meeting με πελάτες. Οι καλύτερες ιδέες έρχονται, πιθανότατα, όταν είσαι μόνος, χαλαρός, και αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί.

Σίγουρα αρκετές καλές ιδέες σου έχουν έρθει όταν κάνεις μπάνιο. Τότε που δεν υπάρχουν περισπασμοί και to-do λίστες στη μέση. Ο ψυχολόγος Scott Barry Kaufman, και συγγραφέας του Wired to Create, διαπίστωσε ότι το 72% των ανθρώπων βρίσκει τις καλύτερες ιδέες ενώ κάνει μπάνιο. Ακριβώς δηλαδή τότε που το μυαλό μπορεί να περιπλανηθεί.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό inc.com, οι καλές ιδέες δεν γεννιούνται όταν είμαστε απασχολημένοι… με άλλες δουλειές. Και τι μπορείς να κάνεις; Όταν φτιάχνεις το πρόγραμμα σου, πέρα από τις δουλειές, τις συναντήσεις και τα tasks που θες να κάνεις, είναι χρήσιμο να βάλεις κάτι ακόμα στο πλάνο σου: Κενό χρόνο. Ναι, χρονικά διαστήματα κατά τα οποία θα είσαι χαλαρός, δεν θα δουλεύεις, και έτσι θα μπορεί το μυαλό σου να γεννήσει καλύτερες ιδέες.

Η απλή τακτική του Steve Jobs και του Αριστοτέλη

Οι χαλαρές στιγμές όπου γεννιούνται οι καλύτερες ιδέες δεν είναι μόνο μέσα στο ντους. Το γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο εδώ στο It’s Possible: O Steve Jobs κατάφερνε να παράγει συνεχώς νέες ιδέες και καινοτομίες. Μια από τις τακτικές που εφάρμοζε ο εμβληματικός συνιδρυτής της Apple, ήταν πολύ απλή: Το περπάτημα.

Ναι καλά διάβασες. Ο Steve Jobs πήγαινε συχνά για περιπάτους. Με αυτό τον τρόπο «καθάριζε» το μυαλό του και ευελπιστούσε ότι θα του έρθει η «μεγάλη ιδέα». Ήταν μια καλύτερη κατάσταση, από το να είσαι κλεισμένος μέσα σε 4 τοίχους ενός γραφείου.

Επίσης εφάρμοζε τα «walking meetings»- δηλαδή επαγγελματικές συναντήσεις ενώ περπάταγε. Ο Jobs πίστευε ότι το να κλειστείς σε ένα δωμάτιο και να συζητάς για ώρες, δεν είναι το ιδανικό σκηνικό για να βγει στην επιφάνεια η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Έτσι, πολύ συχνά όταν ήθελε να συναντηθεί με ένα ή περισσότερα άτομα, πρότεινε στην άλλη πλευρά να πάνε για έναν περίπατο. Κατά την διάρκεια αυτής της βόλτας συζητούσαν τα επαγγελματικά θέματα που ήθελαν.

Βέβαια ο Jobs δεν είναι ο μόνος που εφάρμοζε μια τέτοια τακτική. Σε μια πολύ πιο παλιά εποχή, εκεί όπου τα τεχνολογικά μέση ήταν πολύ πιο «πρωτόγονα», κάτι παρόμοιο έκανε και ο Αριστοτέλης. Ο οποίος συχνά επέλεγε να περπατά για να γίνει πιο δημιουργικός και να βοηθήσει το μυαλό του να παράγει νέες ιδέες.

Περπατώντας μπορείς να σκέφτεσαι όλα όσα έχεις κάνει στο παρελθόν, αλλά και να ανακαλύψεις νέες προοπτικές και στρατηγικές. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που δεν θα έχεις καμία ιδέα, κάνε διάλειμμα και πήγαινε μία βόλτα. Είτε αυτή είναι σε μία παραλία, είτε στο κέντρο της πόλης, ένα 15λεπτος περίπατος μπορεί να είναι καθοριστικός για την επόμενη επιτυχία σου. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι λάτρεις του περπατήματος είναι και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματίες, όπως ο Mark Zuckerberg και ο Jack Dorsey

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × one =