αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί το να ανταλλάσσεις επαγγελματικές κάρτες δεν είναι networking

Γιατί το να ανταλλάσσεις επαγγελματικές κάρτες δεν είναι networking

Το βλέπουμε και στην Ελλάδα: Είναι αυτοί που θα πάνε σε ένα event, θα γυρίσουν όλο τον χώρο, θα μιλήσουν με όλους και θα μοιράσουν επαγγελματικές κάρτες. Φυσικά θα κάνουν ακριβώς το ίδιο και σε άλλα events. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι, σε σχέση με το networking. Στην πραγματικότητα, όσοι πάνε σε μια τέτοια πρακτική, δεν τους αρέσει η δικτύωση. Αλλά γνωρίζουν ότι πρέπει να το κάνουν. Και αυτός είναι ένας παραδοσιακός τρόπος. «Αυτό δεν είναι netwoking. Είναι σαν να τηλεφωνείς σε έναν άγνωστο, απλά είσαι face-to-face. ‘Η είναι απλά… συλλογή καρτών» σημειώνει σε άρθρο του το Entrepreneur.com.

Παρόλα αυτά κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Θεωρούν ότι το networking είναι ένας διαγωνισμός για το ποιος θα μοιράσει περισσότερες κάρτες. Αλλά αυτό δεν έχει κανένα νόημα.

Η συλλογή καρτών σε μια εκδήλωση δικτύωσης δεν είναι δικτύωση. Eίναι συλλογή καρτών – η οποία δεν είναι ένας κερδοφόρος τρόπος για να οικοδομήσουμε την επιχείρησή μας.

Τα δεδομένα εδώ είναι απλά: Το ότι δίνεις σε κάποιον μια επαγγελματική κάρτα και έχεις μαζί του μια συνομιλία 4-5 λεπτών, δεν σημαίνει ότι έχεις αποκτήσει μια νέα επαφή. Μπορεί να μην σε θυμάται καν, μετά το τέλος της εκδήλωσης. Ειδικά σε events με πολλά άτομα, είναι πολύ πιθανό να μην σε θυμάται.

Τώρα δες 11 μίνι φράσεις, που μπορούν να σε βοηθήσουν στο να ανοίξεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις με ένα άτομο που δεν γνωρίζεις. Και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε θυμάται την επόμενη ημέρα.

«Ποιο είναι το όνομά σου;»
Μια ευγενική εισαγωγή είναι σημαντική.

«Με τι ασχολείσαι;»
Θυμήσου ότι όλοι οι άνθρωποι θέλουν να μιλάνε για τον εαυτό τους. Δείξε ενδιαφέρον.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι και οι δύο μας. . . »
Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να βρείτε κάποια κοινή βάση, ενδιαφέρον ή επαγγελματική σχέση που έχετε κοινή.

«Μπορώ να σας ρωτήσω περισσότερα για. . . ;»
Βρες πράγματα που μπορούν να πάνε την συζήτηση ακόμα πιο πέρα.

«Μου αρέσει πραγματικά . . . »
Δώστε συγχαρητήρια, αλλά μόνο αν το εννοείτε. Αλλιώς πες κάτι πιο γενικό. Πάντα μπορείς να βρεις καλά λόγια για να πεις.

«Πρόσφατα το διάβασα. . . »
Αν γνωρίζεις κάτι για τον άλλο, πες το. Και άνοιξε μια συζήτηση.

«Τι πιστεύετε για. . . . »
Εάν είστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που είναι ειδικοί σε έναν ενδιαφέρον τομέα, ρώτησε τους για τις απόψεις τους.

«Είναι αστείο για μένα. . . »
Η αίσθηση του χιούμορ είναι ένας πολύ καλός τρόπος σύνδεσης. Πολλοί άνθρωποι σε εκδηλώσεις δικτύωσης είναι νευρικοί. Αλλά ένα καλό αστείο μπορεί να κάνει το κλίμα πολύ καλύτερο.

«Είδατε το παιχνίδι χθες το βράδυ;»
Ο αθλητισμός είναι ένα καλό θέμα που συνδέει τους ανθρώπους και σας επιτρέπει να μιλάτε για γεγονότα χωρίς τους κινδύνους π.χ. μιας πολιτικής συζήτησης.

«Μπορούμε να ανταλλάξουμε στοιχεία επικοινωνίας για να προγραμματίσουμε μια νέα συνάντηση για να ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας;»
Όταν συναντά κάποιον που φαίνεται σαν μια πολύτιμη επαφή, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανταλλάξει στοιχεία επικοινωνίας πριν αποχαιρετιστείτε.

«Συναντηθήκαμε πρόσφατα στο. . . και θέλησα να συνεχίσουμε τη συζήτηση για. . . »
Ναι, μετά έρχεται το follow up. Στείλε ένα email ή πάρε ένα τηλέφωνο τον άλλο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 19 =