αρχικηVIRALΓιατί τα χλιδάτα σπίτια δεν κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους: Τι είχε πει ο δισεκατομμυριούχος Charlie Munger πριν πεθάνει

Γιατί τα χλιδάτα σπίτια δεν κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους: Τι είχε πει ο δισεκατομμυριούχος Charlie Munger πριν πεθάνει

Ο Charlie Munger έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. Πρόκειται για τον στενό συνεργάτη του Warren Buffett για δεκαετίες- και πετυχημένο επενδυτή.

Μπορεί να είχε πολλά χρήματα στην κατοχή του, αλλά ζούσε στο ίδιο σπίτι, στην Καλιφόρνια, για τα τελευταία 70 χρόνια. «Ο Μπάφετ κι εγώ ήμασταν και οι δύο αρκετά έξυπνοι να βλέπουμε τους φίλους μας, που πλούτιζαν, να χτίζουν αυτά τα πραγματικά χλιδάτα σπίτια» είχε πει συνέντευξη του ο Charlie Munger. Στόχος τους να κυνηγήσουν την ευτυχία. «Και μπορώ να πω ότι πρακτικά σε όλες τις περιπτώσεις, κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ευτυχισμένους, δεν δίνουν ευτυχία» είχε τονίσει, όπως σημειώνει το CNBC.

Ένα «βασικό σπίτι», είχε εξηγήσει ο Charlie Munger, είναι λειτουργικό. Ένα τεράστιο σπίτι μπορεί να φιλοξενήσει και να ψυχαγωγήσει περισσότερους ανθρώπους – αλλά εκεί τελειώνουν τα οφέλη του.

«Είναι κάτι υπερβολικά ακριβό και δεν σου κάνει πολύ καλό».

Σε άλλη συνέντευξη είχε πει ότι το να έχεις μία σούπερ έπαυλη ήταν μία ματαιόδοξη επίδειξη πλούτου που μπορούσε να κάνει τα παιδιά κακομαθημένα και να τους περάσει τη λάθος λογική ότι πρέπει να ζουν «τη μεγάλη ζωή». Είχε 9 παιδιά από δύο γάμους, συμπεριλαμβανομένων δύο θετών γιων και ενός γιου που πέθανε από λευχαιμία στην ηλικία των 9 ετών.

«Τόσο ο Γουόρεν όσο κι εγώ είχαμε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αγοράσουμε μεγαλύτερα, καλύτερα σπίτια. Εγώ είχα και πολλά παιδιά, οπότε αυτό ήταν δικαιολογημένο. Και παρόλα αυτά επέλεξα συνειδητά να μην ζω σαν να είμαι ο Δούκας του Γουέτσεστερ ή κάτι τέτοιο. Το απέφυγα με κάθε τρόπο. Ήταν σκόπιμο. Πίστευα ότι δεν θα ήταν καθόλου καλό για τα παιδιά μου».

Να σημειωθεί ότι την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Μπάφετ. Αγόρασε το 1958 ένα σπίτι στη Νεμπράσκα έναντι 31.500 δολαρίων και έκτοτε ζει σε αυτό. Το 2014 είχε πει στην καθιερωμένη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway ότι η ποιότητα της ζωής του θα ήταν «πολύ χειρότερη εάν είχαμε 6 ή 8 σπίτια».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × two =