αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί τα σπουδαία μυαλά όπως ο Steve Jobs και ο Elon Musk εφαρμόζουν τον «κανόνα της αμήχανης σιωπής»

Γιατί τα σπουδαία μυαλά όπως ο Steve Jobs και ο Elon Musk εφαρμόζουν τον «κανόνα της αμήχανης σιωπής»

Είτε τους λατρεύεις είτε τους μισείς, ένα είναι σίγουρο: Ο Steve Jobs και ο Elon Musk είναι δύο από τα μεγαλύτερα μυαλά που έχει δει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι ξεχώρισαν για την κριτική σκέψη τους, την καινοτομία και την ικανότητα τους να βλέπουν πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι δεν βλέπουν, έχουν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό- λίγο πιο απρόσμενο. Και οι δύο εφαρμόζουν τον «κανόνα της αμήχανης σιωπής». Ο Steve Jobs όσο ζούσε δηλαδή.

Τι είναι αυτό; Ο κανόνας της αμήχανης σιωπής είναι απλός: Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη ερώτηση, αντί να απαντήσετε, σταματήστε και σκεφτείτε βαθιά για το πώς θέλετε να απαντήσετε. Ναι, κάντε μια παύση πριν δώσετε την απάντηση σας.

Αλλά μην κάνετε λάθος: Αυτή δεν είναι μια σύντομη παύση. Μπορεί να περάσετε 5, 10 ή ακόμα και 15 δευτερόλεπτα προτού δώσετε μια απάντηση, όπως εξηγεί το αμερικανικό Inc.com.

Μάλιστα, αν είσαι λίγο πιο παρατηρητικός θα δεις ότι ο Musk εφαρμόζει αυτόν τον κανόνα και στις συνεντεύξεις που δίνει. Κάτι παρόμοιο έκανε και ο Jobs όταν ζούσε.

Αλλά πως μπορείς να καλύψεις αυτά τα αμήχανα δευτερόλεπτα, πριν δώσεις την απάντηση σου; Μια επιλογή είναι φυσικά να μην κάνεις τίποτα- και να κάνεις απλά μια παύση. Αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές για να… κερδίσεις χρόνο. Μια καλή επιλογή είναι να πιεις λίγο νερό. Ενώ επίσης μπορείς να κάνεις ένα αστείο, πριν δώσεις την απάντηση σου στην «δύσκολη ερώτηση».

Να θυμάσαι: Το ζητούμενο μέσα σε μια δύσκολη συζήτηση ή μια διαπραγμάτευση, δεν είναι απλά να δώσεις «γρήγορες απαντήσεις». Το σημαντικότερο είναι να δώσεις «καλές απαντήσεις». Και μπορείς να το πετύχεις, εφαρμόζοντας τον «κανόνα της αμήχανης σιωπής». Μάλιστα όσο πιο πολύ εξασκηθείς σε αυτό, τόσο λιγότερα αμήχανα θα νιώθεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + seven =