αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί τα παρατάμε στη μέση: Εξηγεί η Business & Life Coach, Μαρία Μισύρη

Γιατί τα παρατάμε στη μέση: Εξηγεί η Business & Life Coach, Μαρία Μισύρη

«Τα παρατάω», «Το δοκίμασα και δεν τράβηξε», «Τελικά δεν είμαι αρκετά καλός/η για αυτό». Είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που ακούμε, όταν κάποιος αποφασίζει να παρατήσει μια προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πολλούς ανθρώπους να ξεκινούν ένα δικό τους project, αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το παρατάνε.

Όμως γιατί τα παρατάμε; Τι συμβαίνει δηλαδή και ενώ έχουμε κάνει την αρχή σε κάτι και είμαστε γεμάτοι ενθουσιασμό, τελικά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα βγαίνουμε… εκτός δρόμου; Το It’s Possible συνάντησε την Business & Life Coach, Μαρία Μισύρη, ψάχνοντας για μερικές απαντήσεις. Και να τι μας είπε.

«Πρώτον, μπορεί να έχουμε μια μη ρεαλιστική άποψη για το αποτέλεσμα και το πως αυτό θα έρθει. Δηλαδή όταν ξεκινάμε μία προσπάθεια, θέλουμε να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα αλλά στην πράξη τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, το αποτέλεσμα να μην έρθει στο χρονικό διάστημα που έχεις θέσει ότι θα σου βγει. Συνήθως είμαστε και ανυπόμονοι. Και όταν βλέπουμε ότι τα πράγματα καθυστερούν, μας κακοφαίνεται», λέει η Μαρία Μισύρη.

Και συμπληρώνει: «Δεύτερον θα πρέπει να έχεις στα υπόψη πως όταν πας προς ένα αποτέλεσμα, υπάρχουν δυσκολίες στη διαδρομή. Οι δυσκολίες αυτές δεν έχουν να κάνουν με το αν είσαι εσύ ικανός ή το αν έχεις τα απαιτούμενα προσόντα. Σχετίζονται περισσότερο με το ότι ξεκινάς κάτι καινούργιο και άρα πρέπει να αλλάξεις κάποια πράγματα και να φέρεις κάποιες καινούργιες ισορροπίες. Πρέπει να μάθεις και αρκετά πράγματα. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Το σκηνικό είναι παρόμοιο με αυτό που γίνεται και στο σχολείο: Ξεκινάς ένα μάθημα με έναν δάσκαλο και την επόμενη ημέρα πρέπει να ξέρεις το μάθημα… απ’ έξω. Πρέπει να γράψεις 20 στο διαγώνισμα. Και οτιδήποτε κάτω από το 20 θεωρείται μέτριο. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος από την αρχή».

Κάπως έτσι δημιουργείται ένα ιδιαίτερο περιβάλλον και μας είναι δύσκολο να αγκαλιάσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες. Τι συμβαίνει αμέσως μετά; Αρχίζουμε να σκεπτόμαστε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Και μάλλον πρέπει να τα παρατήσουμε.

«Είναι σημαντικό να ξέρουμε το ‘γιατί’ κάνουμε κάτι. Αυτό μπορεί να μας κρατήσει μέσα στον δρόμο όταν η κατάσταση δυσκολέψει», σημειώνει η Μ. Μισύρη.

Ενώ παράλληλα εξηγεί: «Υπάρχει επίσης και αυτό το κλισέ με την ‘επιτυχία μέσα σε μια νύχτα’ που ανακυκλώνεται στα media, και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσοι πέτυχαν στην ζωή τους ή όσοι έβγαλαν πολλά χρήματα, τα κατάφεραν μέσα σε μια βραδιά. Ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική».

Είναι χρήσιμο, όταν εξετάζουμε ένα success story, να μην βλέπουμε μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά να παρατηρούμε ολόκληρη την διαδρομή κάποιου ως τον τελικό στόχο. Να βλέπουμε όλη την δουλειά που έγινε και τον χρόνο που ξοδεύτηκε μέχρι να έρθει η «εκρηκτική επιτυχία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − ten =