αρχικηVIRALΓιατί τα καθίσματα στα αεροπλάνα είναι πάντα μπλε (και πότε χρησιμοποιείται ύφασμα)

Γιατί τα καθίσματα στα αεροπλάνα είναι πάντα μπλε (και πότε χρησιμοποιείται ύφασμα)

Έχετε προσέξει ποτέ το χρώμα των καθισμάτων των αεροπλάνων; Είναι σχεδόν πάντα μπλε και υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι αυτό το χρώμα επιλέχθηκε καθώς θυμίζει τον ουρανό. Αλλά η εξήγηση δεν είναι τόσο απλή!

Άραγε γιατί είναι μπλε;

α πρώτα μπλε καθίσματα τέθηκαν σε χρήση πριν από αρκετές δεκαετίες, και τώρα όλες οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν ταπετσαρίες αυτού του χρώματος. Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το μπλε χρώμα με την αξιοπιστία και την ασφάλεια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για τους επιβάτες που δεν υποφέρουν από φοβίες για τις πτήσεις. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των ανθρώπων αποφασίζουν υποσυνείδητα για την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης ανάλογα με τα χρώματα της επωνυμίας.

Υπάρχει ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο οι αεροπορικές εταιρίες επιλέγουν μπλε καθίσματα – οι βρωμιές και οι γρατζουνιές είναι λιγότερο ορατές σε αυτό το χρώμα και επομένως τα καθίσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα καθίσματα που καλύπτονται με ένα άλλο πιο ανοικτό χρώμα . Ωστόσο, δεδομένου ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πετάξουν στην πρώτη θέση, οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν πιο ανοικτόχρωμη ταπετσαρία εκεί καθώς το ύφασμα φθείρεται πιο αργά.

Γιατί τα καθίσματα του αεροπλάνου είναι σχεδόν πάντα μπλε; - Εικόνα 3

Ένα ενδιαφέρον γεγονός: Στη δεκαετία του 1970 και του 1980 ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν κόκκινη ταπετσαρία. Ωστόσο, αργότερα έπρεπε να την αλλάξουν σε μπλε, καθώς αποδείχθηκε ότι το κόκκινο χρώμα αύξησε το επίπεδο επιθετικότητας μεταξύ των επιβατών.

Υφάσματα ή δέρματα;

Γιατί τα καθίσματα του αεροπλάνου είναι σχεδόν πάντα μπλε; - Εικόνα 4

Όσον αφορά τα υλικά, τα καθίσματα μπορούν να είναι επικαλυμμένα είτε με τεχνητό δέρμα είτε με ύφασμα. Κατά κανόνα, στα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, όπως οι υπερατλαντικές, τα καθίσματα είναι επικαλυμμένα με ύφασμα, διότι επιτρέπουν την αναπνοή του δέρματος, οπότε οι επιβάτες δεν θα ιδρώνουν ούτε θα αισθάνονται δυσφορία.

Αλλά το τεχνητό δέρμα λειτουργεί τέλεια για μικρές πτήσεις. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη φθορά, οπότε και τα χυμένα ποτά δεν αφήνουν λεκέδες σε αυτό.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός: Το ύφασμα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του καθίσματος, ονομάζεται antimacassar. Αυτά τα πανιά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για να καλύψουν τα έπιπλα κατά τη Βικτωριανή εποχή. Το όνομα αυτού του αξεσουάρ προέρχεται από το έλαιο Macassar που χρησιμοποιούσαν οι άνδρες για το styling των μαλλιών. Αυτό το λάδι είναι εξαιρετικά πλούσιο και αφήνει λιπαρούς λεκέδες στα έπιπλα. Έτσι, οι άνθρωποι βάζουν μικρά κομμάτια υφάσματος πάνω από τις πολυθρόνες, όπου οι άνθρωποι ξεκουράζουν το κεφάλι τους, για να αποτρέψουν τυχόν ζημιές στα ακριβά έπιπλα.

Πηγή: Newside.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × three =