αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί πρέπει να σταματήσεις να είσαι… μόνιμα απασχολημένος

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να είσαι… μόνιμα απασχολημένος

Παραδέξου το: Αρκετές φορές θα έχει τύχει να σου προτείνουν φίλοι και γνωστοί να πάτε για έναν καφέ, μια βραδινή έξοδο ή μια εκδρομή, και η απάντηση σου να είναι αρνητική. Γιατί πάντα… έχεις δουλειά. Δεν μοιάζει τόσο παράξενο. Στην γρήγορη εποχή που ζούμε, οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε πολλές ώρες την ημέρα. Συχνά, τυχαίνει να υπάρχει δουλειά ακόμα και στα Σαββατοκύριακα ή αργίες.

Το αποτέλεσμα είναι να μοιάζεις πάντα ως ο «υπερβολικά απασχολημένος τύπος», ο οποίος δεν ξεκολλάει σχεδόν ποτέ από την δουλειά του, και απαντά αρνητικά σε κάθε άλλο κάλεσμα που του γίνεται. Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι το να είσαι μόνιμα απασχολημένος είναι ένα δείγμα… επαγγελματικής επιτυχίας. «Αν εργάζεσαι πολλές ώρες, λογικά θα τα πας και καλά στην δουλειά», θα πουν κάποιοι. Αυτό μπορεί κάποιες φορές να ισχύει- ενώ κάποιες άλλες όχι.

Αν είσαι μόνιμα απασχολημένος, μάλλον πρέπει να αναδομήσεις το πρόγραμμα σου. Και εδώ είναι 5 λόγοι.

1# Η τακτική του «νεκρού χρόνου» του Steve Jobs

Eίναι χρήσιμο να περνάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Χωρίς να κάνεις τίποτα. Χωρίς να δουλεύεις και χωρίς να απασχολείσαι σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Να έχεις έναν «νεκρό χρόνο». Αν δεν έχεις χρόνο μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα για να κάνεις κάτι τέτοιο, μπορείς να οργανώσεις το πρόγραμμα σου και να ξυπνάς λίγο νωρίτερα. Έτσι ώστε να έχεις αυτόν τον «νεκρό χρόνο» το πρωί, πριν ξεκινήσεις τις δουλειές σου. Μισή ή μία ώρα μπορεί να είναι αρκετή. Ο Steve Jobs και ο Albert Einstein, εφάρμοζαν όλο αυτό το κόνσεπτ. Ο Albert Einstein έφτασε σε μερικές από τις πιο σπουδαίες ιδέες του, μέσα σε έναν τέτοιο «νεκρό χρόνο». Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή, κατά το οποίο δεν έκανε τίποτα. Απλά σκεφτόταν και επεξεργαζόταν ιδέες.

2# Ίσως φανεί… αλαζονικό

Όταν λες στους άλλους συνεχώς για τα πράγματα που έχεις να κάνεις, μπορεί να ακουστεί κάπως έτσι: «Δείτε όλες τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μου. Είμαι παραγωγικός, εργατικός, και επιτυχημένος». Σταμάτα να μιλάς λοιπόν μόνιμα, για το πόσες πολλές δουλειές έχεις να κάνεις. Επίσης, όταν κάποιος σου στέλνει μήνυμα και δεν του απαντάς ή του λες ότι είσαι απασχολημένος, ο άλλος μπορεί να νομίζει ότι δεν θες να μιλήσεις μαζί του. Άρα σε βάθος χρόνου θα φθείρεις τις σχέσεις σου.

3# Το πόσο busy είσαι, δεν μετρά πραγματικά

Όλοι είναι απασχολημένοι. Το φορτωμένο ημερολόγιό σου, δεν σε κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Επομένως, μην πηγαίνεις να λες “είμαι πιο απασχολημένος από εσάς” ή να συγκρίνεις το πρόγραμμά σου με άλλους. Εάν προσπαθείς να ξεχωρίσεις στην επαγγελματική σου καριέρα, δεν πρόκειται να το πετύχεις λέγοντας στους ανθρώπους πόσο απασχολημένος είσαι. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το «απασχολημένος» δεν σημαίνει απαραίτητα «παραγωγικός».

4# Κλείνει πόρτες

Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είσαι απασχολημένος, δεν θα σου παρουσιάσουν νέες ευκαιρίες. Αυτό που θες, είναι να σε σκεφτούν οι άλλοι, όταν προκύψει μια μεγάλη ευκαιρία. Αλλά αν οι άλλοι ξέρουν ότι θα τους απορρίψεις, μάλλον δεν θα χτυπήσουν την δική σου πόρτα όταν έχουν μια καλή ιδέα στο μυαλό τους.

5# Πες όχι στο hustle porn, λέει ο ιδρυτής του Reddit

Σίγουρα το έχεις δει στα social media: Ανθρώπους να κάνουν αναρτήσεις και να μιλούν για το πόσο σκληρά εργάζονται, κάθε ημέρα, όλη ημέρα. Αυτό δεν είναι καθόλου σωστή επιλογή, σύμφωνα με το ιδρυτή του Reddit. «Το να δουλεύεις όλη την ώρα και να καυχιέσαι για αυτό στα social media, μπορεί να είναι επικίνδυνο», έχει πει ο ιδρυτής του Reddit, Alexis Ohanian. «Έχω μιλήσει πολύ για το ‘hustle porn’. Για αυτό τον ιδιαίτερο διαγωνισμό στα social media, κατά τον οποίο πρέπει να δείξετε το πόσο πολύ δουλεύετε», σημείωσε ο διάσημος επιχειρηματίας και συμπλήρωσε: «Το βλέπετε σίγουρα στο Instagram και στην startup κοινότητα. Και έχει γίνει πολύ τοξικό».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι κάποιος που θα ξεκινήσει την δική του επιχείρηση, πρέπει να είναι διατεθειμένος να δουλέψει. Ωστόσο, στην εποχή μας όλη αυτή η κουλτούρα του «hustle porn» έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Με πολλούς ανθρώπους να επιδεικνύουν ως Νο1 κατόρθωμα τους το ότι… δουλεύουν πολλές ώρες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 11 =