αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί πρέπει να έχεις στο σπίτι σου περισσότερα βιβλία από όσα… έχεις χρόνο να διαβάσεις

Γιατί πρέπει να έχεις στο σπίτι σου περισσότερα βιβλία από όσα… έχεις χρόνο να διαβάσεις

Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κόσμου είναι σε μια φάση «συνεχούς μάθησης». Όσο πιο ψηλά κι αν φτάσουν, συνεχίσουν να μαθαίνουν νέα πράγματα. Και φυσικά τα βιβλία είναι βασικό κομμάτι αυτής της εξίσωσης. Άνθρωποι όπως ο Bill Gates έχουν το διάβασμα μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα τους. Θα βρουν χρόνο, όσες δουλειές κι αν έχουν.

Κάποιοι άνθρωποι δεν αγοράζουν βιβλία γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν χρόνο για να τα διαβάσουν. Έτσι το σπίτι τους παραμένει σχεδόν άδειο από βιβλία. Το αμερικανικό inc.com βάζει μια άλλη παράμετρο στην συζήτηση. Και λέει ότι το να έχεις στο σπίτι σου περισσότερα βιβλία από όσα μπορείς να διαβάσεις, είναι καλό. Δεν είναι σημάδι αποτυχία το να έχεις αρκετά αδιάβαστα βιβλία γύρω σου.

Αυτό αναλύει ο συγγραφέας Nassim Nicholas Taleb, στο best seller του The Black Swan. Φέρνει ως παράδειγμα την βιβλιοθήκη του θρυλικού συγγραφέα Umberto Eco, που περιείχε 30.000 τόμους. Είχε διαβάσει ο Eco όλα αυτά τα βιβλία; Προφανώς όχι.

Ωστόσο, τα βιβλία αυτά λειτουργούσαν ως μια… υπενθύμιση. Μια συνεχή υπενθύμιση όλων των πραγμάτων που δεν γνώριζε. Έτσι η βιβλιοθήκη του Eco τον κράτησε διανοητικά ‘πεινασμένο’ και αιώνια περίεργο.

Με απλά λόγια, αν βλέπεις γύρω σου βιβλία που δεν έχεις διαβάσει, ξέρεις ότι έχεις πολλά πράγματα ακόμα να μάθεις. Και μπορείς να πας προς αυτή την κατεύθυνση. Σε βάθος χρόνου, όχι μέσα σε μια ημέρα.

«Μια ιδιωτική βιβλιοθήκη δεν είναι κάτι που ενισχύει το ‘εγώ’ μας, αλλά ένα ερευνητικό εργαλείο. Η ανάγνωση βιβλίων είναι πολύ λιγότερο πολύτιμη από τα μη αναγνωσμένα βιβλία. Η βιβλιοθήκη θα πρέπει να περιέχει όσα δεν γνωρίζετε», λέει ο Nassim Nicholas Taleb.

Όπως έχουν δείξει έρευνες άλλωστε, οι άνθρωποι που παραδέχονται ότι «δεν τα γνωρίζουν όλα» είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις. Ξέρουν ότι έχουν πολλά ακόμα να μάθουν. Και το να έχεις πολλά αδιάβαστα βιβλία γύρω σου, μπορεί να λειτουργήσει ως μια καθημερινή υπενθύμιση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =