αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί ο Steve Jobs μισούσε το PowerPoint

Γιατί ο Steve Jobs μισούσε το PowerPoint

Πιθανόν να είσαι από αυτούς που χρησιμοποιούν το PowerPoint σε κάθε συνάντηση και σε κάθε παρουσίαση. Και δεν είναι περίεργο. Οι περισσότεροι επαγγελματίες αυτό κάνουν πλέον. Ξεκινούν μια ομιλία, και ταυτόχρονα ξεκινούν να παραθέτουν… αμέτρητες διαφάνειες, τις οποίες διαβάζουν εκείνη την ώρα.

Κι όμως ο Steve Jobs δεν ήταν λάτρης του PowerPoint. Είναι γνωστή η φράση του: «Οι άνθρωποι που ξέρουν για τι μιλούν, δεν χρειάζονται PowerPoint».

Το αμερικανικό inc.com παραθέτει ολόκληρη την άποψη του Jobs: «Μισώ τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις παρουσιάσεις διαφανειών, αντί να σκέφτονται. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, με τη δημιουργία τέτοιων παρουσιάσεων. Τους θέλω να αλληλεπιδρούν, να παραθέτουν πράγματα πάνω στο τραπέζι, αντί να παρουσιάζουν μια σειρά διαφανειών. Οι άνθρωποι που ξέρουν για τι μιλούν, δεν χρειάζονται PowerPoint».

Όπως εξηγεί το inc.com, με αυτά τα λόγια ο Jobs δεν αναφερόταν τόσο στις ανοιχτές παρουσιάσεις μπροστά σε μεγάλα ακροατήρια. Άλλωστε και ο ίδιος χρησιμοποιούσε το αντίστοιχο πρόγραμμα της Apple, όταν έκανε παρουσιάσεις προϊόντων. Αυτό που εννοούσε κυρίως ο Jobs, είναι ότι το PowerPoint έχει μπει παντού. Ακόμα και στα εσωτερικά meetings εταιριών. Είναι η «λύση για όλα». Και αντί να κάνει το περιβάλλον πιο δημιουργικό, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο Steve Jobs ήθελε ειδικά οι εσωτερικές συναντήσεις να είναι διαδραστικές. Και όχι να έχουν έναν «παρουσιαστή διαφανειών» ο οποίος θα μιλά για πολύ ώρα, πηγαίνοντας πίσω όλο το meeting.

Όμως το PowerPoint είναι μια… ευκολία. Συχνά, αυτός που μιλά, δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για το εκάστοτε θέμα. Και τι κάνει; Αναλώνεται στο να διαβάζει την μια διαφάνεια πίσω από την άλλη. Είναι ένας πιο safe δρόμος. Το αποτέλεσμα όμως πολλές φορές είναι βαρετό, μη δημιουργικό, και το ακροατήριο μπορεί να έχει ήδη «χαθεί» μέσα στα πρώτα 10 λεπτά.

Σίγουρα θα το έχεις δει να γίνεται και σε ελληνικά events. Σίγουρα θα το έχεις δει και σε κάποια εσωτερικά meetings.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − ten =