αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί ο Mr Netflix είναι υπερήφανος για κάθε απόφαση που ΔΕΝ λαμβάνει ο ίδιος στην εταιρία του

Γιατί ο Mr Netflix είναι υπερήφανος για κάθε απόφαση που ΔΕΝ λαμβάνει ο ίδιος στην εταιρία του

Για να είσαι καλός leader πρέπει να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις, και να οργανώνεις επίσης τις ομάδες σου, έτσι ώστε να κάνουν και αυτές τις σωστές επιλογές. Ας μείνουμε λίγο σε αυτό το δεύτερο. Γιατί μπορεί… να αρκεί από μόνο του. Ενώ στην Ελλάδα βλέπουμε συχνά το μοντέλο του εργοδότη που ελέγχει την κάθε κίνηση των εργαζομένων του, ο ιδρυτής του Netflix, Reed Hastings, αποκάλυψε ότι ακολουθεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο. Όπως διαβάζουμε στο αμερικανικό Quartz, ο γνωστός επιχειρηματίας, μπορεί να περάσει ακόμα και ένα σημαντικό κομμάτι του οικονομικού έτους, χωρίς να λάβει καμία απόφαση ο ίδιος για την εταιρία του.

Τις αποφάσεις τις παίρνουν ο ομάδες μόνες τους. Πολλές φορές, ο Reed Hastings δεν γνωρίζει καν τι αποφάσεις λαμβάνονται.

Γιατί λοιπόν αυτό το περίεργο σκηνικό, κάνει έναν ηγέτη πιο αποτελεσματικό; Με την αποφυγή της λήψης αποφάσεων, ο Hastings δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους του να αναλάβουν την ευθύνη. Η ελάχιστη εμπλοκή του, είναι ένας τρόπος για την ενδυνάμωση των εργαζομένων. Στο Netflix, για να «εξοπλίσουν» τους ανθρώπους με τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τις καλύτερες αποφάσεις, διαμοιράζουν τις εκάστοτε πληροφορίες σε όλους τους υπαλλήλους, ανεξάρτητα από τον ρόλο ή τον τίτλο.

Είναι ένα μοντέλο που μοιάζει εντυπωσιακό. Από την μια οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιο ενεργοί και ελεύθεροι μέσα στην επιχείρηση. Η δημιουργικότητα αυξάνεται. Ενώ από την άλλη, ο leader -ok άνθρωπος είναι και αυτός- έχει την ευκαιρία να «αποσυνδεθεί» για λίγες στιγμές από τα επαγγελματικά του καθήκοντα. Να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και να επεμβαίνει στην εταιρία όταν είναι απαραίτητο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 14 =