αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓιατί οι mobile πλατφόρμες πληρωμών έχουν «ναυαγήσει» μέχρι τώρα

Γιατί οι mobile πλατφόρμες πληρωμών έχουν «ναυαγήσει» μέχρι τώρα

Η εφαρμογή, Apple Pay, ξεκίνησε τη λειτουργία της το Σεπτέμβριο του 2014. Είχε λανσαριστεί ως ένας σχετικά εύκολος και ασφαλής τρόπος για να πληρώσει κανείς τις αγορές του σε φυσικά καταστήματα, καθώς και για on-line αγορές, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υποστηριζόμενων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των iPhone, iPad, Mac και Apple Watch.

Η κοινότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες τη συγκεκριμένη καινοτομία, ελπίζοντας ότι η Apple θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των διαφόρων παικτών στο κατακερματισμένο σύστημα πληρωμών, όπως είχε συμβεί προηγουμένως με το iTunes για τη μουσική και τις εφαρμογές του App Store για smartphones.

Έτσι, η Apple Pay αγκάλιασε μια σειρά από πρότυπα του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των NFC (near-field επικοινωνιών) για την ασφάλεια των ανέπαφων πληρωμών, δημιουργώντας ένα ειδικό τσιπ για την προστασία των ευαίσθητων οικονομικών δεδομένων. Επιπλέον, η Apple συνεργάστηκε με τα δίκτυα παροχής πιστωτικών καρτών, καθώς και με αρκετές τράπεζες ή μια σειρά από εμπόρους για την ανάπτυξη και εξάπλωση της εφαρμογής Apple Pay.

Παρά τη θερμή υποδοχή η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η συγκεκριμένη προσπάθεια, όχι μόνο για την Apple, αλλά και για άλλους παρόχους στον τομέα των mobile payments, τα πράγματα στη συνέχεια εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η αλήθεια είναι πάντως ότι μεσολάβησαν μόλις τρία χρόνια από το λανσάρισμα των υπηρεσιών αυτών, ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για να μπορέσει κάτι τόσο περίπλοκο όπως η εξέλιξη του παγκόσμιου συστήματος πληρωμών, να καθιερωθεί στην αγορά.

Λιγότεροι από το 5% των καταναλωτών χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια που έχουν στην κατοχή τους

Σύμφωνα με την Karen Webster, CEO της εταιρείας Market Platform Dynamics, λιγότεροι από το 5% των καταναλωτών που έχουν στην κατοχή τους κάποιο από τα βασικά ψηφιακά πορτοφόλια, το χρησιμοποιούν. Συν τοις άλλοις το 22% των δυνητικών χρηστών έχουν δοκιμάσει το Apple Pay, αλλά μόνο to 4% το χρησιμοποιεί. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία Samsung Pay εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης, το οποίο ανέρχεται στο 4,5%.

Οι βασικές αιτίες

Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα; Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια των συναλλαγών ή την ευκολία κατά τη χρήση. Όπως σημειώνει το News.gr, αυτό που κυρίως ευθύνεται, είναι το γεγονός οι περισσότεροι καταναλωτές είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τις τρέχουσες μεθόδους πληρωμής και δεν βλέπούν κάποιο σοβαρό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να στραφούν προς τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, εκτός κι αν τους δωθούν συναρπαστικά κίνητρα.

Τα κίνητρα

Το πιο άμεσο κίνητρο θα ήταν εάν κάποια από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής πληρωμής, έδινε στους καταναλωτές συγκεκριμένα οφέλη για τη χρήση των κινητών πληρωμών. Πριν από λίγους μήνες η Samsung Pay είχε προωθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταμοιβής. Μερικά βενζινάδικα προσέφεραν εκπτώσεις κατά την αγορά καυσίμων μέσω της ειδικής εφαρμογής, η οποία απαιτεί την καταβολή του ποσού άμεσα μέσα από λογαριασμό Automated Clearing House (ΑCH). (Σ.Σ.Διευκρινίζουμε ότι τo ACH είναι ένα ηλεκτρονικό δίκτυο για ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο λειτουργεί στις ΗΠΑ). Έτσι, μέσω των συγκεκριμένων προσφορών, όταν κάποιος αγόραζε καύσιμα, κέρδιζε 10 σεντ έκπτωση ανά γαλόνι. Η ευκολία κατά τη χρήση είναι ένα ακόμα σημαντικό κίνητρο που μπορεί να παρακινήσει κάποιον να χρησιμοποιήσει το σύστημα του mobile payment, όπως συμβαίνει με τις αυτόματες πληρωμές κατά τη χρήση υπηρεσιών όπως οι Uber, Taxibeat και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες μεταφοράς.

«Για να πετύχει το εγχείρημα δεν πρέπει να βάζουμε τους καταναλωτές σε διαδικασία αναζήτησης για ένα διαφορετικό τρόπο πληρωμής», σημείωσε η Webster και πρόσθεσε «εάν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μία βελτιωμένη μέθοδο πληρωμής, η οποία θα τους παρείχε λύσεις σε κάποιο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουν, είναι πολύ πιο πιθανό ήθελαν να την υιοθετήσουν. Κανείς για παράδειγμα δεν θέλει να περιμένει στην ουρά για τον καφέ του ή να σταθεί στην παγωνιά περισσότερο από όσο πρέπει», σημείωσε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =