Είναι σημαντικές οι διαφορές που έχουν στα επαγγελματικά θέματα οι παλιότερες γενιές σε σύγκριση με τους λεγόμενους Millennials. Οι παλιότεροι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έψαχναν μια δουλειά που θα τους δίνει μια ικανοποιητική αμοιβή και θα μπορούν να… πληρώνουν τους λογαριασμούς. Οι Millennials έχουν άλλη οπτική. Και προτιμούν να εργαστούν πάνω σε κάτι που τους δίνει λιγότερα χρήματα (αρχικά τουλάχιστον), αλλά να ταιριάζει με το δικό τους όραμα. Δεν θέλουν να είναι σε μια δουλειά, απλά για τα χρήματα.
Το Forbes δημοσιεύει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρίας Capital One. Το 93% των Millennials που συμμετείχαν σε αυτή, δήλωσε ότι είναι σημαντικό η καριέρα τους να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες τους. Δηλαδή, με τις πεποιθήσεις, τα ενδιαφέροντα και τα πράγματα που τους απασχολούν.
Θέλουν να τους αρέσει η δουλειά τους και αυτή να έχει ένα αντίκτυπο στον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκουν από την αρχή της διαδρομής τους την «τέλεια δουλειά». Τι κάνουν όμως: Αν βρουν μια δουλειά που δεν τους αρέσει, αρχίζουν πολύ γρήγορα να ψάχνουν για κάτι άλλο. ‘Η δημιουργούν ένα παράλληλο project, με στόχο να γίνουν… ο νέος Mark Zuckerberg.
Αρκετοί ειδικοί, θεωρούν ότι οι Millennials κάνουν και ένα λάθος, μέσα στην όλη διαδικασία. Στην εποχή μας, αλλάζουν δουλειές, ρόλους και projects τόσο γρήγορα, που τελικά δεν καταφέρνουν να αγαπήσουν κάτι. Αφού για κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος. Τι κάνουν οι Millennials συνήθως: Πάνε σε μια δουλειά, μέσα σε 1 ή 2 μήνες διαπιστώνουν ότι δεν τους αρέσει και ξεκινούν την αναζήτηση για κάτι άλλο.
Όλο αυτό το σκηνικό, συμβαίνει σίγουρα στις προηγμένες χώρες τους εξωτερικού, αλλά σε ένα σημαντικό βαθμό το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί νέοι έχουν στραφεί στην δημιουργία startups ή δικών τους projects γενικότερα. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα, δεν έχουν αρχικά κάποια χρηματική αμοιβή. Αρκετοί από αυτούς δουλεύουν ακόμα και το καλοκαίρι πάνω στο project τους. Θυμηθείτε τι έγραφε πριν μερικές ημέρες το It’s Possible. Στην περίπτωση της Ελλάδας, θα πρέπει να σημειώσουμε βέβαια ότι οι δουλειές στην αγορά είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένες. Άρα το ρίσκο για κάποιον που θέλει να «πειραματιστεί» είναι ακόμα μικρότερο.
Ο στόχος των περισσότερων Millennials είναι να ξεχωρίσουν και να φτιάξουν κάτι που θα φέρει μια αλλαγή στον κόσμο. Και στο μέλλον, το ίδιο project να σταθεί επιχειρηματικά, φέρνοντας τους καλά χρήματα.