αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι «υπερβολικά απασχολημένοι» (και μερικά τρικ για να το καταφέρεις)

Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι «υπερβολικά απασχολημένοι» (και μερικά τρικ για να το καταφέρεις)

Πιθανότατα το βλέπεις γύρω σου: Όλοι… τρέχουν να προλάβουν κάτι. Είναι πάντα απασχολημένοι. «Δεν προλαβαίνουν» να κάνουν όλες τις δουλειές που θέλουν. Θα τους δεις πιθανότατα να είναι σε μια τέτοια κατάσταση όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

‘Η μπορεί να έχεις μπει και εσύ σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο. Δεν έχω χρόνο. Είμαι πολύ απασχολημένος. Συγγνώμη, έχω πήξει. Μακάρι να μπορούσα, αλλά πραγματικά δεν μπορώ. Ίσως έχετε πει τουλάχιστον μία από αυτές τις φράσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν είναι περίεργο. Όλοι έχουμε δουλειές να κάνουμε, ευθύνες να χειριστούμε, tasks να ολοκληρώσουμε.

Αλλά μάντεψε: Το να είσαι «υπερβολικά απασχολημένος» δεν είναι καλό. Ούτε για την υγεία σου, αλλά ούτε και για την παραγωγικότητα σου. Όπως γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο, ο Steve Jobs και ο Albert Einstein εφάρμοζαν το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου».

Ο Steven Kotler συγγραφέας του βιβλίου «Η Τέχνη του Αδύνατου» και ομιλητής του TEDx, εξηγεί ότι ο «νεκρός χρόνος» είναι ουσιαστικά μια ήσυχη στιγμή κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να απομονωθεί από τον θόρυβο και τις υποχρεώσεις.

Όπως έχει δείξει η επιστήμη, είναι χρήσιμο να περνάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Χωρίς να κάνεις τίποτα. Χωρίς να δουλεύεις και χωρίς να απασχολείσαι σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Αν δεν έχεις χρόνο μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα για να κάνεις κάτι τέτοιο, μπορείς να οργανώσεις το πρόγραμμα σου και να ξυπνάς λίγο νωρίτερα. Έτσι ώστε να έχεις αυτόν τον «νεκρό χρόνο» το πρωί, πριν ξεκινήσεις τις δουλειές σου. Μισή ή μία ώρα μπορεί να είναι αρκετή.

Αν το βάλεις στο πρόγραμμα σου θα δεις τα επίπεδα της δημιουργικότητας σου να αυξάνονται. «Η πίεση αναγκάζει τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες, ενεργοποιώντας το αριστερό ημισφαίριο και αποκλείοντας μας από την ‘μεγάλη εικόνα’. Ακόμα χειρότερα, όταν είμαστε πιεσμένοι, συχνά έχουμε άγχος. Είμαστε δυσαρεστημένοι με την όλη πίεση που επηρεάζει τη διάθεσή μας και περιορίζει περαιτέρω την εστίασή μας. Ο ‘νεκρός χρόνος’, λοιπόν, μπορεί να είναι λειτουργήσει ως ένα boost για δημιουργικότητα», λέει ο Steven Kotler. Με άλλα λόγια, o «νεκρός χρόνος» μας βοηθά να χαλαρώσουμε αρκετά για να δούμε τη «μεγάλη εικόνα» και να έρθουν στην επιφάνεια οι μεγάλες ιδέες. Αν είσαι συνεχώς μέσα στην φασαρία και την πίεση, το πιο πιθανό είναι ότι αυτές οι ιδέες δεν θα έρθουν ποτέ στο φως.

Αλλά πως μπορείς να μην είσαι υπερβολικά απασχολημένος όταν νιώθεις ότι οι υποχρεώσεις σε πνίγουν και δεν προλαβαίνεις ούτε να πάρεις ανάσα; Εδώ είναι μερικά απλά τρικ που μπορείς να εφαρμόσεις.

1# Φτιάξε μια λίστα

Φτιάξε μια λίστα με τις δουλειές που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα σου. ‘Η μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα σου. Δεν γίνεται να τα θυμάσαι όλα, ειδικά όταν η κατάσταση γίνεται πιεστική. Βάλε τα λοιπόν σε μία σειρά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό και για άλλα πράγματα, όπως μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε να πάρετε μαζί όταν φεύγετε από το σπίτι το πρωί για δουλειά.

2# Άσε στην άκρη τους περισπασμούς

Προσπάθησε να κάνεις ένα πράγμα τη φορά. Και να είσαι συγκεντρωμένος εκεί. Άσε στην άκρη τους περισπασμούς. Αυτό δεν ισχύει μόνο στις δύσκολες εργασίες, αλλά και στα απλά πράγματα. Αν ετοιμάζετε την τσάντα σας ή φτιάχνετε τα μαλλιά σας στο μπάνιο, κλείστε την πόρτα. Μην αφήνετε άλλους ανθρώπους να σας απασχολήσουν εκείνη τη στιγμή. Α ναι, και μην τσεκάρεις τις ειδοποιήσεις στα social media.

3# Πες «όχι»

Αυτή είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια σε ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα. Όταν λέτε όχι, λέτε ναι στο να δώσετε περισσότερη ενέργεια για πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

4# Η σύγχρονη κοινωνία… δοξάζει τους «μόνιμα απασχολημένους», αλλά μην παρασύρεσαι

Όταν είμαστε πολύ απασχολημένοι, με ένα μαγικό τρόπο έχουμε μία αποδοχή από τους άλλους. Γιορτάζουμε… τις ατελείωτες to-do λίστες και την εξάντληση με την ελπίδα να θεωρηθούμε παραγωγικοί και αξιόπιστοι υπάλληλοι, φίλοι, επιχειρηματίες ή γονείς. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι, και η αλλαγή ξεκινά από εσένα. Θυμήσου και το άρθρο: «Ο Mr Reddit μιλά για μια επικίνδυνη μόδα: Είναι λάθος να εργάζεσαι κάθε ημέρα και να το προμοτάρεις στα social media».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − eleven =