αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί οι μεγαλύτεροι leaders δεν έχουν πρόβλημα… να είναι λάθος (και 4 tips για να αποκτήσεις αυτό τον τρόπο σκέψης)

Γιατί οι μεγαλύτεροι leaders δεν έχουν πρόβλημα… να είναι λάθος (και 4 tips για να αποκτήσεις αυτό τον τρόπο σκέψης)

Είναι μία παγίδα στην οποία πέφτουν αρκετοί νέοι επιχειρηματίες: Όταν είναι μπροστά σε ένα πρόβλημα προσπαθούν σαν τρελοί να το λύσουν, και εκεί «το χάνουν». Προσπαθώντας να φτάσουν στην καλύτερη δυνατή λύση, δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν άποψη για το ζήτημα ή να επανεξετάσουν κάποια δεδομένα. Θεωρούν… ότι τα γνωρίζουν όλα.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας και ψυχολόγος στο University of Pennsylvania, Adam Grant, αυτό είναι ένα λάθος μονοπάτι. Συχνά «παγιδευόμαστε σε μια φούσκα λάθος υποθέσεων, και έχουμε άγνοια… για την δικής μα άγνοια», σημειώνει.

Αρκετοί είναι αυτοί μάλιστα που αρνούνται να αλλάξουν γνώμη, ακόμα και όταν τα νέα δεδομένα είναι μπροστά στα μάτια τους και δείχνουν ότι η άποψη που είχαν είναι λάθος.

Οι μεγάλοι leaders δεν πέφτουν σε αυτή την παγίδα. Είναι έτοιμοι να αλλάξουν γνώμη αν χρειαστεί. Δεν φοβούνται να είναι λάθος. Και κάπως έτσι επεκτείνουν συνεχώς τις γνώσεις τους. Φτάνοντας σε καλύτερες αποφάσεις. Αλλά πως μπορείς να μπεις σε αυτό τον τρόπο σκέψης; Ο Adam Grant παραθέτει 4 tips:

1# Προσοχή στο «σύνδρομο του ιδρυτή». Έχει συμβεί ακόμα και στους πιο καινοτόμους ιδρυτές. Ποντάρουν σωστά σε μια επιλογή και αποδεικνύουν ότι οι άλλοι κάνουν λάθος. Και μετά πέφτουν στην παγίδα: Θεωρούν ότι κάθε άποψη τους… είναι σωστή. Η αλαζονεία και ο ναρκισσισμός νικούν, και φυσικά αυτό τους οδηγεί σε λάθος αποφάσεις στη συνέχεια. Είναι χρήσιμο να κοιτάς την κάθε περίσταση ξεχωριστά. Ναι, κάποιες φορές θα είσαι εσύ λάθος.

2# Βρες τουλάχιστον έναν λόγο για τον οποίο θα μπορούσες να είσαι λάθος. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να περιορίσεις την… υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, είναι να σκεφτείς όλα τα δεδομένα και να ψάξεις για points τα οποία θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι έχεις λάθος οπτική. Αν το κάνεις νωρίς, ίσως να αποφύγεις λάθος αποφάσεις.

3# Ανέπτυξε ένα αξιόπιστο «challenge network». Είναι απίθανο να μπορείτε να δείτε όλα τα τυφλά σημεία, ανεξάρτητα από το πόσο συνειδητοποιημένοι είστε. Για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι δεν γνωρίζετε, χρειάζεστε μια ομάδα υπαλλήλων (ή φίλων) που θα είναι πρόθυμοι να σας προκαλέσουν. Ο Grant αποκαλεί αυτούς τους ανθρώπους «δυσάρεστους δωρητές». Είναι αυτοί που θα σου πουν δυσάρεστες αλήθειες που ίσως δεν έχεις παρατηρήσει. Και αυτό το feedback θα είναι πολύ χρήσιμο για εσένα. Τα «δυσάρεστα άτομα» συχνά θα σας δίνουν το πιο ειλικρινές feedback χωρίς να φοβούνται τις επιπτώσεις.

4# Διασκέδασε το να είσαι… λάθος. Ναι, είναι δύσκολο ψυχολογικά να αποδεχτείς ότι οι κινήσεις ή οι απόψεις σου είναι λάθος. Δες το όμως όπως ένας επιστήμονας που κάνει πειράματα. Κάθε ένα λάθος που κάνει και τον πάει παρακάτω, σημαίνει ότι πλέον είναι… λιγότερο λάθος. Και πιο κοντά στην «μεγάλη ανακάλυψη».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =