αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί οι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα- Τους παραλαμβάνουν μαύρα λεωφορεία από το αεροδρόμιο

Γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα- Τους παραλαμβάνουν μαύρα λεωφορεία από το αεροδρόμιο

«Γιατί πολλοί Κινέζοι αγοράζουν ελληνικά ακίνητα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handsleblatt, το οποίο αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι «μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών λόγω πανδημίας, η Air China αρχίζει και πάλι τις πτήσεις προς την Αθήνα» και επισημαίνει ότι:

«Από το 2015 η κινεζική εταιρία logistics Cosco ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά, τον δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό φορτοεκφόρτωσης στην Ευρώπη και σημαντικό κόμβο για την πρωτοβουλία Belt and Road, τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ανήκουν στους καλύτερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων και έχουν ναυλώσει πολλά από τα πλοία τους σε κινεζικά εφοπλιστικά γραφεία».

Όσον αφορά τους επίδοξους επενδυτές στην αγορά ακινήτων, η εφημερίδα του Ντίσελντορφ επισημαίνει ότι:

«Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μία ολόκληρη βιομηχανία προσφοράς υπηρεσιών: μικρά, μαύρα λεωφορεία υποδέχονται στο αεροδρόμιο τους ταξιδιώτες από την Κίνα, οι οποίοι συνοδεύονται από διερμηνείς όταν πηγαίνουν στους μεσίτες και οδηγούνται στα ραντεβού τους για να δουν τα ακίνητα. Κάποιοι ντιβέλοπερ στην αγορά ακινήτων έχουν ειδικευθεί στην ανακαίνιση ολόκληρων πολυκατοικιών, οι οποίες πωλούνται σε Κινέζους επενδυτές.

Εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τη συναλλαγή. Όμως η τιμή για τη Χρυσή Βίζα αυξάνεται, τουλάχιστον στις περιοχές που καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση: αντί για 250.000 οι επενδυτές καλούνται από τις αρχές της χρονιάς να καταβάλουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στο κέντρο και στα νότια προάστεια της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Μύκονο και στη Σαντορίνη».

Παρά ταύτα, δεν αναμένεται υποχώρηση της ζήτησης. «Σε σύγκριση με τις τιμές στη Σαγκάη και στο Πεκίνο, τα πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας» αναφέρει γνώστης της αγοράς στην Handelsblatt.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + twenty =