αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί οι Ευρωπαίοι σηκώνουν μαζικά τα χρήματα τους από τις τράπεζες

Γιατί οι Ευρωπαίοι σηκώνουν μαζικά τα χρήματα τους από τις τράπεζες

Σηκώνουν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες οι Ευρωπαίοι καταθέτες, αναζητώντας πιο συμφέρουσες συμφωνίες, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διστάζουν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ αντιθέτως δεν έχασαν χρόνο στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μετά το ξεκίνημα της νομισματικής σύσφιξης πέρυσι από πλευράς ΕΚΤ, που ξεκόλλησε τα μηδενικά επιτόκια σχεδόν 15 ετών.

Τα κερδοφόρα αποτελέσματα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών επέτρεψαν την εμφάνιση του φαινομένου «bank walk», δηλαδή μιας αργής, ελεγχόμενης αλλά αξιοσημείωτης εκροής μετρητών πελατών, αναφέρει το Reuters.

Αφενός μεν ενισχύθηκαν τα κέρδη σε πολλές μεγάλες τράπεζες, πέρα από τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, αφετέρου οι αποταμιευτές έμειναν δυσαρεστημένοι, εγείροντας νέα ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του κλάδου.

«Οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους διατηρώντας τα επιτόκια των καταθέσεων όσο το δυνατόν χαμηλότερα ή αν θα δώσουν προτεραιότητα στη ρευστότητα και τη σταθερότητά τους, αυξάνοντας τα επιτόκια και διατηρώντας τα κεφάλαια των πελατών», τονίζει ο Nicola Marinelli, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Regent του Λονδίνου.

Δημοφιλή μεταξύ των αποταμιευτών που αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις στα μετρητά τους, καθώς επιμένουν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, αναδεικνύονται τα money market funds (αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος).

Οι αποδόσεις τους τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν ελάχιστα τα επιτόκια τραπεζικών καταθέσεων, ωστόσο ο δείκτης Crane σε στερλίνα ανέφερε ετήσια απόδοση 7 ημερών 4,12% στις 25 Απριλίου, σε σύγκριση με ορισμένα τραπεζικά επιτόκια που εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από 1%. Το ισοδύναμο σε ευρώ ήταν 2,81%.

Τα στοιχεία της Refinitiv Lipper μετρούν πάνω από 34 δισ. ευρώ καθαρών ροών σε money market funds της ευρωπαϊκής χρηματαγοράς τον Μάρτιο, ανάγοντάς τα στον τύπο των περιουσιακών στοιχείων με τις περισσότερες μηνιαίες πωλήσεις.

Η αξία τους ξεπερνούσε ήδη τα 1,4 τρισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, παραμένοντας βέβαια ισχνή σε σύγκριση με τα 9,45 τρισ. ευρώ που διατηρούνται σε τρεχούμενους λογαριασμούς σε τράπεζες σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Η Fidelity International ανέφερε επίσης ετήσια αύξηση 8% στις ροές σε money market funds στην επενδυτική της πλατφόρμα, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 26 Απριλίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =