αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Γιατί ξεκίνησα να φοράω τα ίδια ρούχα κάθε ημέρα»: Ένας επιχειρηματίας εξηγεί

«Γιατί ξεκίνησα να φοράω τα ίδια ρούχα κάθε ημέρα»: Ένας επιχειρηματίας εξηγεί

Ίσως το έχεις παρατηρήσει: Αρκετοί διάσημοι επιχειρηματίες συνηθίζουν να φοράνε τα ίδια ρούχα κάθε ημέρα. Δηλαδή το ίδιο σχέδιο και χρώμα. Το έκανε για πολλά χρόνια ο Mark Zuckerberg- γνωστός για τα γκρι μπλουζάκια του. Το έκανε και ο Steve Jobs, με τα μαύρα ζιβάγκο και τα τζιν.

Αλλά γιατί να το κάνει κάποιος αυτό; Ο Dylan Ognile είναι επιχειρηματίας και επενδυτής. Όπως εξηγεί σε άρθρο του στο Entrepreneur.com, ξεκίνησε να εφαρμόζει ακριβώς το ίδιο: Να φοράει τα ίδια ρούχα κάθε ημέρα. «Είχα επεξεργαστεί με επιτυχία την γκαρνταρόμπα μου σε σημείο που ουσιαστικά φορούσα το ίδιο πράγμα κάθε μέρα. Το ίδιο πουκάμισο μάρκας και μεγέθους, το ίδιο παντελόνι, τα ίδια παπούτσια», σημειώνει.

Στην συνέχεια παραθέτει τα στοιχεία μιας παλαιότερης έρευνας. Το 2016, δημοσιεύτηκε μια μελέτη με τον ενδιαφέροντα τίτλο, «Υπάρχει μια ιδανική ώρα της ημέρας για τη λήψη αποφάσεων;». Spoiler alert: Ναι, υπάρχει. Αργεντινοί επιστήμονες μελέτησαν 100 φανατικούς παίκτες παιχνιδιών στρατηγικής για να δουν αν έπαιρναν καλύτερες αποφάσεις στο παιχνίδι τους το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ.

Η μελέτη ανέφερε: «Διαπιστώσαμε ότι οι παίκτες άλλαξαν την πολιτική λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας: Οι παίκτες αποφασίζουν πιο γρήγορα και με μικρότερη ακρίβεια καθώς προχωρά η μέρα, φτάνοντας σε ένα ‘οροπέδιο’ νωρίς το απόγευμα». Με άλλα λόγια, η λήψη των αποφάσεών μας είναι πιο αργή και πιο ακριβής το πρωί, αλλά όσο προχωρά η μέρα γινόμαστε ανυπόμονοι και παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις — και οι αποφάσεις είναι πιο πιθανό να είναι λανθασμένες.

Όπως εξηγεί ο Dylan, όσο περισσότερες αποφάσεις παίρνεις, τόσο πέφτει η απόδοση σου και παίρνεις τελικά χειρότερες αποφάσεις. «Γιατί λοιπόν να ξοδεύετε αυτόν τον ανεκτίμητο πόρο σε κάτι τόσο ασήμαντο όπως το τι να φορέσετε; Τι πουκάμισο ταιριάζει με ποιο παντελόνι, ποια παπούτσια ταιριάζουν με αυτά… Πόσοι από εσάς περνάτε από αυτό το ‘τελετουργικό’; Στέκεστε στην ντουλάπα σας, κοιτάζετε επίμονα, αποφασίζετε τι θα φορέσετε για να ταιριάζετε καλύτερη με την δουλειά», τονίζει.

Όσο λιγότερες αποφάσεις, τόσο το καλύτερο. «Αυτός είναι και ο λόγος που ρυθμίζετε μια πρωινή ρουτίνα. Δεν θέλετε να σπαταλήσετε την πολύτιμη δύναμή σας στη λήψη αποφάσεων αποφασίζοντας ποια κρέμα ξυρίσματος θα χρησιμοποιήσετε», λέει ο Dylan. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα.

Και καταλήγει: «Επιλέξτε μια μικρή συλλογή από απλά, υψηλής ποιότητας ρούχα, αγοράστε πολλά κομμάτια από το ίδιο πράγμα και βεβαιωθείτε ότι όλα ταιριάζουν μεταξύ τους, ώστε να μην κάνετε ποτέ λάθος. Έχω ακόμη και ένα χρώμα σε μπλουζάκι που προτιμώ για meetings, ένα για κλήσεις Zoom και ένα για κοινωνικές εκδηλώσεις, και ξέρω ποια παπούτσια μου αρέσουν περισσότερο με κάθε χρώμα πουκάμισου».

Εσύ πόσο χρόνο ξοδεύεις κάθε ημέρα για να αποφασίσεις τι θα φορέσεις;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =