αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί μας είναι δύσκολο να μείνουμε σπίτι τώρα: Μία ψυχολόγος εξηγεί

Γιατί μας είναι δύσκολο να μείνουμε σπίτι τώρα: Μία ψυχολόγος εξηγεί

Οι περισσότεροι από εμάς πάντα αναζητούσαμε την ξεκούραση στο σπίτι. Αλλά γιατί όμως δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε το «μένουμε σπίτι» που έχει παρθεί ως μέτρο τώρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού; Ένα μέτρο που έχει ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Eva M. Krockow, υπάρχει μια ψυχολογική ιδιομορφία στους ανθρώπους, που ονομάζεται «action bias». Και ίσως είναι αυτή υπεύθυνη για την… απροθυμία να μείνουμε σπίτι.

Η Eva M. Krockow λέει σε δημοσίευση της στο Psychology Today: «Όταν πρέπει να λυθούν προβλήματα ή να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, οι άνθρωποι έχουν μια εγγενή τάση να αναλαμβάνουν δράση για να αισθάνονται υπεύθυνοι. Θέλουν να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της κατάστασης».

Γι ‘αυτό, όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση, συχνά ακούμε ή δίνουμε την προτροπή «κάνε κάτι! Οτιδήποτε». Παρόλο που αυτή μπορεί να μην είναι μια χρήσιμη συμβουλή. Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτές τις ημέρες αρκετοί άνθρωποι έκαναν και «άσκοπες ενέργειες», θεωρώντας ότι έτσι θα προστατευτούν καλύτεροι οι ίδιοι ή οι άνθρωποι γύρω τους.

Όταν είμαστε ανάμεσα στο «να κάνουμε κάτι» ή στο «να μην κάνουμε τίποτα», εμείς οι άνθρωποι συχνά κάνουμε την λάθος επιλογή, όπως γράφει η Krockow. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός πέναλτι στο ποδόσφαιρο, οι στατιστικές δείχνουν ξεκάθαρα ότι η καλύτερη στρατηγική ενός τερματοφύλακα είναι να παραμείνει στο κέντρο της εστίας, ωστόσο οι περισσότεροι επιλέγουν να δράσουν πηδώντας αριστερά ή δεξιά.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται στην χρηματιστηριακή αγορά. Σε περιόδους αβεβαιότητας όπου οι τιμές των μετοχών υποχωρούν, οι επενδυτικοί γκουρού, συμπεριλαμβανομένου του Warren Buffett, πάντα θυμίζουν ότι πρέπει είτε να αγοράσουμε είτε να κρατήσουμε μετοχές, αλλά όχι να πουλήσουμε. Και όμως, οι περισσότεροι επενδυτές αισθάνονται μια.. μεγάλη ώθηση στο να πωλούν από φόβο ότι θα χάσουν ακόμα περισσότερα χρήματα.

Φυσικά το ζήτημα στο ψυχολογικό του κομμάτι είναι αρκετά σύνθετο. Όπως λέει η Eva M. Krockow ο βασικός λόγος για τον οποίο οι τερματοφύλακες επιλέγουν να πέσουν σε μια γωνία στην διάρκεια ενός πέναλτι, είναι επειδή αν παραμείνουν στο κέντρο και τελικά δεχθούν το γκολ, θα κατηγορηθούν για αδράνεια. Ενώ αν πέσουν σε μια γωνία, ακόμα κι αν δεχτούν τελικά το γκολ, θα μπορούν να πουν ότι «έκαναν ο,τι μπορούσαν». Τι λέει η ψυχολόγος: Αντί για αυτό, πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε την αδράνεια, όταν αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Όταν πρόκειται για κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι μια απλή εξίσωση. Εάν όλοι επιλέξουμε την αδράνεια αντί για τη δράση, θα σώσουμε ζωές, σημειώνει η ψυχολόγος. Αν νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι, τότε προσπάθησε να κάνεις αυτό το κάτι από το σπίτι σου. Είτε για τον εαυτό σου, είτε για τους άλλους. Στην πρώτη περίπτωση, μπορείς για παράδειγμα να παρακολουθήσεις κάποια webinars, έτσι ώστε να νιώσεις ότι ο χρόνος σου «δεν πάει χαμένος». Αν θες να προσφέρεις στο σύνολο, μπορείς να κάνεις κάποια δωρεά σε Οργανώσεις που καταπολεμούν τον Covid-19. Ενώ μπορείς επίσης να παρέχεις δωρεάν (ή σε χαμηλές τιμές) κάποιες από τις υπηρεσίες σου ή τα προϊόντα σου, αν έχεις στα χέρια σου ένα business project.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + fourteen =