αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί καθυστερούν οι εξαγορές των Wind και Forthnet

Γιατί καθυστερούν οι εξαγορές των Wind και Forthnet

Για τη φετινή χρονιά μετατέθηκαν οι μεγάλες συμφωνίες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Αν και το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον μονοπώλησε η Wind, ωστόσο, πιο ώριμη για υλοποίηση θεωρείται εκείνη της Forthnet με αγοραστή την Alter Ego.

Η τελευταία συμφωνία, παρά τις συνεχείς διαρροές περί άμεσου κλεισίματός της, τελικά καθυστέρησε εκ νέου επί πολλούς μήνες. Κάποιοι είχαν εκτιμήσει ότι τόσο ο αγοραστής (Alter Ego) όσο και οι πωλητές της Forthnet (πιστώτριες τράπεζες) ανέμεναν τις εξελίξεις σχετικά με την αγοραπωλησία της Wind Ηellas, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Θεωρείται δε σίγουρο ότι μια τόσο σημαντική επένδυση, σύντομα θα έφτανε και στην πόρτα της Forthnet, όπως συνέβη στο παρελθόν με την TIM Hellas και την Q Telecom. Υπενθυμίζεται ότι το 2006, οι αγοραστές της TIM Hellas, προκειμένου να βγάλουν από τη μέση την ανερχόμενη τότε Q Telecom, δεν δίστασαν να διαθέσουν 250 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της. Η εξαγορά αυτή έδωσε μια τεράστια ανάσα τον όμιλο Quest που ήλεγχε την Q Telecom.

Η πιο εύλογη, ωστόσο, εξήγηση για την καθυστέρηση στην πώληση της Forthnet είναι ότι η Alter Ego, μη έχοντας στη διάθεσή της επαρκείς και ικανούς πόρους, εστιάζει στις συμφωνίες που η ίδια ιεραρχεί ως πιο σημαντικές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διοίκηση της εταιρείας εστιάζει κυρίως στην επαναλειτουργία του καναλιού Mega που την ενδιαφέρει περισσότερο, αφήνοντας για αργότερα μια συμφωνία ελέγχου της Forthnet.

Εξάλλου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, κανένας δεν απειλεί την αρχική συμφωνία της εταιρείας με τις τράπεζες, αναφορικά με τη Forthnet. Kαι όσο αυτό συμβαίνει, η Alter Ego θα αναβάλει την είσοδό της στη Forthnet, μέχρι που η ίδια να αποφασίσει να το πράξει.

Από την άλλη πλευρά και η πώληση της Wind Ηellas τοποθετήθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στο «ράφι». Ο λόγος είναι ότι τα προσφερόμενα τιμήματα των επίδοξων αγοραστών της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης δεν ικανοποίησαν τους μετόχους της Wind. Ετσι η διαδικασία «πάγωσε».

Με δεδομένο, όμως, ότι οι μέτοχοι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν και είναι κυρίως το προσφερόμενο τίμημα που τους απασχολεί, δεν αποκλείεται η υπόθεση αυτή να ανακινηθεί ανά πάσα στιγμή. Εξάλλου, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μετά τον χρηματοοικονομικό έλεγχο που έχουν διεξάγει στην εταιρεία, δεν αποκλείεται να επανέλθουν οποιαδήποτε στιγμή, εφόσον οι ίδιοι διαγνώσουν μια καλύτερη ευκαιρία όπως π.χ. θα ήταν μια περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Wind, κάποια βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος της χώρας κ.ο.κ.

Μια συναλλαγή στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, όμως, δεν είναι απαραίτητο να λάβει τα χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής και κάθετου χαρακτήρα αγοραπωλησίας εταιρείας. Για παράδειγμα, οι μέτοχοι της Wind θα μπορούσαν στο άμεσο μέλλον να μην πουλήσουν το σύνολο της επιχείρησης, αλλά μέρος αυτής.  Θα μπορούσαν να αποσχιστούν και να πωληθούν οι υποδομές της εταιρείας όπως είναι οι σταθμοί βάσης και ο εξοπλισμός που ενσωματώνουν.

Η πρακτική αυτή είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στις αγορές πέραν του Ατλαντικού ωκεανού απ’ όπου προέρχονται οι μέτοχοί της (Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Management), ενώ πρόσφατα πέρασε και στη Γηραία Ηπειρο. Η Vodafone ξεκίνησε διαδικασία διαχωρισμού των περιουσιακών στοιχείων δικτύου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε οι σταθμοί βάσης και οι κεραίες της, να αποτελέσουν αυτόνομα περιουσιακά στοιχεία, ικανά προς αξιοποίηση είτε αφορούν την πώληση τους, την προσέλκυση επενδυτών κ.ο.κ.

Πάντως, οι μέτοχοι της Wind Hellas δεν βιάζονται, με δεδομένο ότι πρόσφατα έλαβαν επιστροφή κεφαλαίου ύψους 225 εκατ. ευρώ. Είναι ίσως η πρώτη φορά που έλαβαν κάποιο έσοδο από την εταιρεία που σταδιακά απέκτησαν μέσα στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 16 =