αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί κάποιοι άνθρωποι δεν παραδέχονται ποτέ ότι κάνουν λάθος

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν παραδέχονται ποτέ ότι κάνουν λάθος

Είναι μία αλήθεια: Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που αρνούνται σταθερά να ζητήσουν συγγνώμη ή να παραδεχτούν ότι έφταιξαν. Δεν παραδέχονται ποτέ ότι έκαναν λάθος.

Μάλιστα αυτό το βλέπουμε ακόμα και σε περιπτώσεις όπου κάποιοι κάνουν ένα σοβαρό λάθος. Δεν είναι πρόθυμοι να πουν ένα απλό «έκανα λάθος, συγγνώμη». Αν προσπαθήσουμε όμως να το αναλύσουμε λίγο περισσότερο, γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να βγουν μπροστά και να πουν ότι έκαναν ένα λάθος; Εδώ είναι 5 λόγοι.

1# Φοβούνται ότι θα φανούν αδύναμοι. Πολλοί θεωρούν ότι η παραδοχή ενός αδικήματος ή η συγγνώμη, σε κάνει να δείχνεις αδύναμος. Ωστόσο, το να ζητάς συγγνώμη δεν μοιάζει με το να υποτάσσεσαι σε κάποιον άλλον. Το να παραδεχτείς ότι έχεις αδικήσει κάποιον ή ότι έχεις κάνει ένα λάθος, δείχνει σεβασμό και συμπόνια προς τον άλλο.

2# Θέλουν πάντα να είναι «τέλειοι». Εκείνοι που αισθάνονται ότι δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται κάτι λιγότερο από «τέλειοι» κρύβουν φόβους και ανασφάλειες. Και για αυτό δεν είναι έτοιμοι να παραδεχτούν ότι έκαναν ένα λάθος. Αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι τέλειος. Ολοι κάνουμε λάθη. Όλοι κάνουμε κακές κρίσεις. Όλοι κάνουμε πράγματα για τα οποία έχουμε μετανιώσει στη συνέχεια.

3# Διασκεδάζουν… μέσα στο χάος. Υπάρχουν και αυτοί που απολαμβάνουν το χάος. Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για τις 5 τακτικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να «μπουν» μέσα στο κεφάλι σου. Αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για τα συναισθήματά σας και θα κάνουν ό,τι πιστεύουν ότι χρειάζεται για να πάρουν αυτό που θέλουν από εσάς. Ακόμα κι αν σας φθείρουν. Θέλουν απλά να πετύχουν τον σκοπό τους.

4# Είναι ξεροκέφαλοι. Οι πεισματάρηδες γνωρίζουν τις θέσεις τους, έχουν επίγνωση της ενοχής, έχουν επίγνωση του πόνου των άλλων και γνωρίζουν ότι μια απλή συγγνώμη ή παραδοχή αδικήματος μπορεί να κάνει μια κατάσταση πιό υποφερτή. Αλλά δεν θα το κάνουν! Απλά θα επιμείνουν στην επιλογή τους, ακόμα κι αν όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι κάνουν λάθος.

5# Δεν θέλουν να το κάνουν πρώτοι. Υπάρχουν και αυτοί που ξέρουν ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη, είναι έτοιμοι να το πράξουν, αλλά… όχι πρώτοι. Είναι πάντως πιο πιθανό να το κάνουν κατά τη διάρκεια μίας χαλαρής συζήτησης. Αν είσαι αντιμέτωπος με έναν τέτοιο άνθρωπο, είναι καλύτερο να ρίξεις τους τόνους και να μην κλιμακώσεις την ένταση. Σε ένα τέτοιο πιο χαλαρό πλαίσιο είναι πιθανότερο να παραδεχτούν το λάθος τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 2 =