αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί η κρουαζιέρα… δεν τραβάει στην Ελλάδα

Γιατί η κρουαζιέρα… δεν τραβάει στην Ελλάδα

Μπορεί η φετινή σεζόν να σηματοδοτεί δύο νέα ρεκόρ, σε επισκέπτες και έσοδα, το σκηνικό όμως στην αγορά της κρουαζιέρας δεν κατάφερε να αλλάξει. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ που περιλαμβάνονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), οι εισπράξεις στο επτάμηνο κατέγραφαν πτώση 4% (έφτασαν τα 213 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Οι εκτιμήσεις λένε πως η εικόνα των εσόδων δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του χώρου, ο αριθμός των επιβατών είναι μειωμένος κατά 15% περίπου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ 20% εκτιμώνται πως είναι οι απώλειες όσον αφορά στον αριθμό των προσεγγίσεων. Σημειώνεται πως φέτος ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 32 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους- συμπεριλαμβανόμενων και των επιβατών κρουαζιέρας- και τα έσοδα από τον Τουρισμό αναμένεται να κυμανθούν κοντά στα 15 δισ. ευρώ.

Η περιοχή της δυτικής Μεσογείου, αλλά και τα λιμάνια της Β. Ευρώπης εξακολουθούν να θεωρούνται από τους μεγάλους ομίλους του εξωτερικού ως ασφαλέστεροι προορισμοί, ενώ την ίδια ώρα τα πακέτα για ταξίδια στην Ασία συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντική άνοδο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο θέμα των υποδομών στα λιμάνια, είναι οι κύριοι λόγοι που η ζήτηση δεν είναι η αναμενόμενη.

Εντούτοις υπάρχουν “σημάδια” ανάκαμψης από το 2019, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, κυρίως εξαιτίας της ανόδου του τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία, που ευνοεί τα συνδυαστικά πακέτα εκδρομών με την Ελλάδα. Συνεπώς το μεγαλύτερο βάρος στα πακέτα του 2019 θα δοθεί στην προώθηση των επισκέψεων σε περισσότερες από δύο χώρες και στην ανάδειξη νέων προορισμών στο Αιγαίο. Η τελική εικόνα όμως θα διαμορφωθεί από τον προγραμματισμό των προσεγγίσεων για την επόμενη χρονιά.

Η πτωτική τροχιά του κλάδου της κρουαζιέρας, σε συνέχεια της περσινής εξίσου αρνητικής σεζόν, είχε διαφανεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο, όταν είχαν καταγραφεί μόλις 41 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια, από 92 αφίξεις το αντίστοιχο περσινό, με 67 χιλ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 82 χιλ. επισκέψεων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Επιπλέον, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 18,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + nineteen =