αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί δεν πρέπει παίρνεις σημαντικές αποφάσεις μετά από μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά: Τι λέει νέα έρευνα

Γιατί δεν πρέπει παίρνεις σημαντικές αποφάσεις μετά από μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά: Τι λέει νέα έρευνα

Η χρήση του εγκεφάλου μας όλη την ημέρα κυριολεκτικά μας φθείρει – και καθιστά πιο δύσκολο να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, καταλήγουμε να παίρνουμε πιο παρορμητικές αποφάσεις, χωρίς να βλέπουμε τα δεδομένα με καθαρό μυαλό. Αυτό οφείλεται στη γνωστική κόπωση.

Οι επιστήμονες είχαν διάφορες εξηγήσεις σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι βιώνουν γνωστική κόπωση, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Current Biology και αναδημοσιεύτηκε από το αμερικανικό entrepreneur.com. Μια εξήγηση είναι ότι ο εγκέφαλος το κάνει… επίτηδες, «για να μας κάνει να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε και να στραφούμε σε μια πιο ευχάριστη δραστηριότητα», λέει ο Mathias Pessiglione του Πανεπιστημίου Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι.

Γιατί είναι όμως πιο δύσκολο να πάρεις αποφάσεις μετά από μια κουραστική μέρα;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από αρκετές ώρες εκτέλεσης δύσκολων εργασιών, οι άνθρωποι είχαν περισσότερο γλουταμικό στον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κρίση και την επίλυση προβλημάτων.

Η παρουσία γλουταμικού στις σωστές ποσότητες στους βέλτιστους χρόνους σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν η ουσία όμως συσσωρεύεται – ίσως όπως τα email στο τέλος μιας κουραστικής μέρας – είναι πιο δύσκολο για τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει.

«Ενώ οι μηχανές μπορούν να κάνουν υπολογισμούς συνεχώς, ο εγκέφαλος δεν μπορεί» λέει η έρευνα.

Στη ίδια μελέτη, η ομάδα που επιλέχθηκε για να εκτελέσει δύσκολες εργασίες όλη την ημέρα, είχε την τάση να επιλέγει αποφάσεις «χαμηλού κόστους» αργότερα, όπως π.χ. να επιλέγει άμεσες, βραχυπρόθεσμες ανταμοιβές αντί για πιο δύσκολες αλλά πιο προσοδοφόρες αποφάσεις.

Τι μπορείς να κάνεις για να βρεθείς σε καλύτερη θέση; «Θα χρησιμοποιούσα παλιές καλές συνταγές: Ξεκούραση και ύπνο! Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι το γλουταμινικό αποβάλλεται από τις συνάψεις κατά τη διάρκεια του ύπνου», λέει ο Mathias Pessiglione.

Ένας άλλος τρόπος: Κάντε κάτι που σας αρέσει. Ο Phillip Ackerman, καθηγητής ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο CNN ότι είναι λιγότερο πιθανό να κουραστείτε γνωστικά από μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε από αυτή που δεν σας αρέσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 3 είδη διαλειμμάτων που κάνουν οι πετυχημένοι άνθρωποι μέσα στην ημέρα τους

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 1 =