αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί δεν πρέπει να βάζεις φωτογραφία στο βιογραφικό σου

Γιατί δεν πρέπει να βάζεις φωτογραφία στο βιογραφικό σου

Όλοι ψάχνουν να δημιουργήσουν το «τέλειο βιογραφικό». Θέλουν να βάλουν τα καλύτερα στοιχεία από την επαγγελματική τους διαδρομή, και προσπαθούν να βρουν το «τέλειο στήσιμο» βιογραφικού. Για αυτό άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε να αναπτύσσονται πολλές πλατφόρμες που σε βοηθούν στο να στήσεις το βιογραφικό σου, ενώ σου παρέχουν και κάποια έτοιμα μοντέλα.

Και κάπου εδώ, έρχεται ένα ακόμα δίλημμα: Πρέπει να συμπεριλάβεις μια δική σου φωτογραφία στο βιογραφικό; Ενώ η πιο mainstream απάντηση στην εποχή μας είναι «ναι», το διάσημο οικονομικό site Money.com παραθέτει μια άλλη άποψη. Μιλώντας με μια σειρά από ειδικούς, αναλύει το γιατί ΔΕΝ πρέπει να συμπεριλάβεις φωτογραφία στο βιογραφικό σου.

«Προτρέπω τους υποψηφίους να μην πέσουν σε αυτή την παγίδα», λέει η career coach, Angela Copeland.

Όπως εξηγεί, το βιογραφικό είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει ένας HR Manager, για να σε θεωρήσει κατάλληλο για τη δουλειά. Και ενώ θα περίμενες ότι μια φωτογραφία μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις, τελικά αυτή μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Και τελικά να βρεθείς… εκτός παιχνιδιού.

Όπως εξηγεί στην ανάλυση του το αμερικανικό site, όλη η ουσία βρίσκεται σε μια μικρή φράση: «ασυνείδητες προκαταλήψεις». Μη ξεχνάς ότι και οι εργοδότες ή HR Managers είναι άνθρωποι, και ίσως λειτουργήσουν με τέτοιες προκαταλήψεις. Οι οποίες μπορεί να έχουν να κάνουν με το χρώμα του δέρματος, τα κιλά ή το πόσο εμφανίσιμος είναι κάποιος. Άρα τελικά μπορεί να σε απορρίψουν για την εξωτερική σου εμφάνιση και όχι για τα skills σου.

Επίσης, μια φωτογραφία τρώει αρκετό χώρο στο βιογραφικό σου (και μετά ίσως δεν έχεις… βιογραφικό μιας σελίδας, όπως έχουμε ξανά πει), ενώ πιθανότατα δεν σου δίνει κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα για να πάρεις μια θέση.

Ωστόσο, το Money.com σημειώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μια φωτογραφία είναι απαραίτητη. Κάτι τέτοιο ισχύει για επαγγέλματα όπου η εξωτερική εμφάνιση είναι ουσιαστικά μέρος της δουλειάς, όπως π.χ. ηθοποιοί, καλλιτέχνες, μοντέλα, χορευτές και άλλες ειδικότητες.

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα υπάρχουν αρκετές απόψεις πάνω στο θέμα. Η επιλογή είναι δική σου…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =