αρχικηVIRALΓιατί αυτό το μηχάνημα μπορεί να είναι επικίνδυνο για την εξάπλωση ιών

Γιατί αυτό το μηχάνημα μπορεί να είναι επικίνδυνο για την εξάπλωση ιών

Η διαδικασία πλυσίματος των χεριών δεν τελειώνει όταν κλείσει η βρύση: το στέγνωμα είναι επίσης σημαντικό, γιατί το υγρό δέρμα προσφέρει ένα φιλόξενο περιβάλλον για μικροοργανισμούς και έτσι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετάδοσης παθογόνων σε άλλους.

Συχνά σε καφετέριες και εστιατόρια, υπάρχει η επιλογή της χρήσης ηλεκτρικού στεγνωτήρα χεριών και του κοινού χαρτιού. Οι κατασκευαστές τους ισχυρίζονται ότι είναι πιο υγιεινοί από τις χαρτοπετσέτες, αλλά άλλοι υποπτεύονται ότι αποτελούν πηγή μετάδοσης του ιού μέσω του αέρα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1989 στην ιατρική πλατφόρμα Europe PMC, οι παλαιού τύπου στεγνωτήρες χεριών εκτόξευαν βακτήρια σε ακτίνα ενός μέτρου πάνω στα ρούχα του χρήστη. Μια μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας από το 2018 έδωσε ακόμα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα, διαπιστώνοντας ότι «τα πιθανά παθογόνα και τα σπορίδια» θα μπορούσαν να διασκορπιστούν σε ολόκληρα κτίρια και να καταλήξουν στα χέρια, από στεγνωτήρες χεριών. Μετά από έλεγχο σε μοντέλα με φίλτρα και χωρίς φίλτρα, διαπιστώθηκε ότι τα φίλτρα «πιθανότατα μειώνουν τον αριθμό των παθογόνων βακτηρίων που μπορούν να εγκατασταθούν στα χέρια, αλλά δεν περιορίζουν πλήρως τον κίνδυνο».

Ερευνα του 2015 από την αμερικανική Κοινότητα Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας, έδειξε ότι οι δυνατοί στεγνωτήρες χεριών, όπως αυτοί που κατασκευάζει η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Dyson, «παράγουν σημαντικά μεγαλύτερη αερόλυση του ιού στα χέρια» από ότι οι παραδοσιακού τύπου στεγνωτήρες. Οι χαρτοπετσέτες, εν τω μεταξύ, βρέθηκαν πιο υγιεινές και από τους δύο τύπους στεγνωτήρων.

Σίγουρα, δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα δημόσιας υγείας: διακυβεύονται περιουσίες στον επιστημονικό πόλεμο μεταξύ των βιομηχανιών χαρτοπετσετών και στεγνωτήρων χεριών. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διαβάσουμε τα επιστημονικά άρθρα χωρίς να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε χρησιμοποιώντας χαρτί. Εάν όμως η επιστήμη κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί συνέχισαν να αυξάνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών στεγνωτήρων; Αρχικά γιατί έχουν αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με τις χαρτοπετσέτες, οι στεγνωτήρες χεριών δεν δημιουργούν απόβλητα και είναι πιο οικονομικοί σε βάθος χρόνου. Το ετήσιο κόστος για τις χαρτοπετσέτες σε μια δημόσια τουαλέτα μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα χίλια δολάρια, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία ενός στεγνωτήρα χεριών εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου το ένα πέμπτο.

Πηγή: Huffington Post Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 2 =