αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί έχουν εκτοξευτεί οι τιμές αποθηκευτικών χώρων στην Αθήνα

Γιατί έχουν εκτοξευτεί οι τιμές αποθηκευτικών χώρων στην Αθήνα

Σε μία από τις κατηγορίες της αγοράς ακινήτων με το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον εξελίσσονται οι αποθηκευτικοί χώροι (logistics) στην Αττική, όπως φανερώνει η αύξηση των ζητούμενων τιμών, αλλά και τα νέα έργα που σχεδιάζονται. Την αύξηση της ζήτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως ειδικοί αποδίδουν στην διεύρυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς το τελευταίο μίλι (last mile), δηλαδή η παράδοση των προϊόντων από το κέντρο διανομής στον τελικό χρήστη είναι ένα από τα πλέον καθοριστικά βήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαδικασία παράδοσης. Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Savills, για παραγγελίες αξίας 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου περισσότερα από 100 χιλ. τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων, προκειμένου να είναι δυνατή η έγκαιρη και με χαμηλό κόστος παράδοση των προϊόντων στον πελάτη.

Όπως εξηγούν στο Capital.gr παράγοντες της αγοράς, η αυξημένη ζήτηση ενισχύει τις τιμές, οι οποίες ξεκινούν από 65.000 ευρώ, ανά στρέμμα, για αποθηκευτικούς χώρους έως 15 στρέμματα, με τη ζητούμενη τιμή να ενισχύεται ανάλογα με το μέγεθος. Κι αυτό επειδή η ζήτηση είναι υψηλότερη για μεγάλες επιφάνειες, οι οποίες είναι λιγοστές.

“Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν κέντρα αποθήκευσης και διανομής, αλλά η προσφορά χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι περιορισμένη. Αυτό δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα κτήρια απαιτείται να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον από 15.000 έως 30.000 τ.μ. Ως αποτέλεσμα, ο Ασπρόπυργος είναι μία από τις περιοχές με την υψηλότερη συγκέντρωση αποθηκευτικών χώρων που τείνει να κορεστεί” εξηγεί ο Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Μεσιτών Αττικής και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Άγις Φικιώρης.

Για την κατασκευή σύγχρονων κέντρων διανομής, που είναι αυτοματοποιημένα, διαθέτουν δύο πύλες, κόμβους εισόδου-εξόδου εμπορευμάτων και φύλαξη, το κόστος τοποθετείται σε περίπου 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Νέα projects και πωλητήρια

Κατά πληροφορίες της αγοράς, στον Ασπρόπυργο οικόπεδο 40 στρεμμάτων με χρήση αποθηκευτικού χώρου πωλείται με υψηλή ζητούμενη τιμή, που τοποθετείται σε 4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στον Ασπρόπυργο δρομολογεί την υλοποίηση κέντρου αποθήκευσης και διανομής μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών της χώρας. Το κτήριο, που θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο χώρο, έχει συνολικό όγκο 150 χιλιάδες κυβικά μέτρα, θα μπορεί να αποθηκεύσει ξηρό φορτίο 200 χιλ. κυβικών μέτρων.

Ξένες ακόμη εταιρείες, κατά πληροφορίες, εξετάζουν την κατασκευή αποθηκευτικών χώρων, ενώ, τουλάχιστον, πριν από την εξάπλωση του κοροναϊού, Κινέζοι σχεδίαζαν την υλοποίηση αντίστοιχων projects.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =