αρχικηVIRALΓιατί ένας από τους κορυφαίους σκακιστές του πλανήτη μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη (και μετέφερε και την επιχείρηση του εκεί)

Γιατί ένας από τους κορυφαίους σκακιστές του πλανήτη μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη (και μετέφερε και την επιχείρηση του εκεί)

«Νομίζω πως έχω βρει το καλύτερο μέρος της Ευρώπης για να ζήσω»: με τη φράση αυτή, ένας από τους 20 κορυφαίους σκακιστές στον κόσμο, ο 35χρονος γκρανμέτρ Αρκάντι Νάιντιτς, επί σειρά ετών «νούμερο ένα» παίκτης της Γερμανίας και τρεις φορές πρωταθλητής ανδρών στην Ευρώπη, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφασή του να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας.

Μάλιστα, έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία για να μεταφέρει στον ελληνικό Βορρά -από τη Βουδαπέστη- την έδρα της επιχείρησής του, «Chess Εvolution», η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των σκακιστικών ειδών και υπηρεσιών και τους τελευταίους μήνες έχει δει τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατακόρυφα, χάρη και στη δημοφιλή σειρά «The Queen’s Gambit» του Netflix, που έκανε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να δουν το σκάκι …με άλλο μάτι.

«Έχω δύο διαφορετικές ιδιότητες. Αυτή του σκακιστή και αυτή του επιχειρηματία. Ως άνθρωπος που λόγω των πρωταθλημάτων σκακιού ταξιδεύω 200-250 ημέρες ετησίως και έχω επισκεφτεί πάνω από 100 χώρες, αναρωτήθηκα κάποια στιγμή ποιο είναι το καλύτερο μέρος της Ευρώπης για να ζήσω. Όταν ξέσπασε η πανδημία, πριν από έναν χρόνο περίπου, αναρωτήθηκα και ποιο είναι ασφαλές μέρος. Πάντα μου άρεσε η Θεσσαλονίκη, λόγω του καιρού, της θάλασσας, του φαγητού. Η Αθήνα είναι μια μεγαλούπολη, πολύ μεγάλη για τα γούστα μου, με το κυκλοφοριακό και τους μεγάλους χρόνους μετακινήσεων από σημείο σε σημείο. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω πού θα πάω, ήμουν ανάμεσα στο San Sebastián στην Ισπανία και τη Θεσσαλονίκη και επέλεξα τη Θεσσαλονίκη», εξηγεί ο Γερμανός γκρανμέτρ και επιχειρηματίας.

Η επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη άνοιξε τον Ιούλιο, σε συνεργασία με τον Θεσσαλονικέα επιχειρηματία Παναγιώτη Χωματίδη (χρειάστηκαν, όπως λέει, δύο-τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η ίδρυσή της) και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς της έδρας της «Chess Εvolution» από τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, την οποία ο Αρκάντι Νάιντιτς είχε επιλέξει για το ευνοϊκό φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. «Η όλη διαδικασία αναμένω να ολοκληρωθεί στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες, αν δεν προκύψουν απρόοπτα λόγω lockdown», σημειώνει.

Στο ερώτημα ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει μια επιχείρηση που αρχίζει τη δραστηριότητά της εν μέσω πανδημίας, απαντά: «Τα lockdown κάνουν την κατάσταση πολύ πιο δύσκολη. Πολλοί θεσμοί λειτουργούν πολύ πιο αργά και πιο άσχημα, επικαλούμενοι ως δικαιολογία την πανδημία κι αυτό δεν το βλέπω μόνο στην Ελλάδα, αλλά ισχύει παντού». Όπως εξηγεί, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ειδικά στην Ελλάδα, πέρα από την αργή λειτουργία των θεσμών -«έχεις κάνει το πρώτο από δέκα βήματα και δεν ξέρεις πότε θα κάνεις το δεύτερο»- είναι το υψηλό κόστος μεταφορών και logistics και η κακή σχετική υποδομή.

«Για να μεταφέρεις ένα προϊόν από την Ελλάδα, το κόστος μπορεί να είναι έως και 200%-300% υψηλότερο, σε σχέση με το αντίστοιχο στη Γερμανία ή την Ουγγαρία και νομίζω πως αυτός είναι ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, για να έρθει κάποιος να επενδύσει στη χώρα. Ενδεικτικά θα πω ότι η μεταφορά 10 κιλών προϊόντων από την Ελλάδα στοιχίζει περίπου 50 ευρώ, όταν στη Γερμανία το αντίστοιχο κόστος είναι λιγότερο από 20 ευρώ», λέει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + seven =