αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓεωργιάδης: Τρέξτε τώρα να κλείσετε χώρους εκδηλώσεων και catering. Δεν θα βρίσκετε κενές ημερομηνίες τον Μάιο

Γεωργιάδης: Τρέξτε τώρα να κλείσετε χώρους εκδηλώσεων και catering. Δεν θα βρίσκετε κενές ημερομηνίες τον Μάιο

Στα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε στην εκτίμηση ότι τον Μάιο θα μπορέσουν να ανοίξουν τα κτήματα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και σημείωσε πως όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί “πλησιάζουμε στο άνοιγμα των κτημάτων”.

“Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δεινή θέση που έχουν βρεθεί οι επαγγελματίες του κλάδου της εστιάσεως. Εκ μέρους της κυβερνήσεως, τους ζητώ συγγνώμη, γιατί είναι κλειστοί για τόσους μήνες, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι σίγουρα και εκείνοι καταλαβαίνουν ότι αυτή δεν είναι μια απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία, επειδή θέλαμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά γιατί επικράτησε -και σωστά πιστεύω- στην κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία το κριτήριο της υπερασπίσεως και της προασπίσεως της δημόσιας υγείας. Επιλέξαμε να χαθούν χρήματα για να σωθούν ζωές και αυτό ασφαλώς δημιουργεί προβλήματα”, είπε ο υπουργός και παρουσίασε στοιχεία για τον τζίρο στον κλάδο της εστίασης, το 2019 και το 2020.

“Το 2019 το σύνολο του τζίρου στον κλάδο της εστίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν 6,4 δισεκατομμύρια. Το 2020 λόγω των κλειστών καταστημάτων, ο πραγματικός τζίρος έφτασε στα 4,2 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση, όμως, με μια σειρά μέτρων, έχει ενισχύσει τον κλάδο αυτόν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 1,93 δισεκατομμύρια. Έτσι, λοιπόν, τα 4,6 δισεκατομμύρια του 2020 τελικώς έκλεισαν σε 6,13 δισεκατομμύρια το 2020. Η απώλεια αυτών των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο στο σύνολο του κλάδου είναι ασφαλώς σημαντική, αλλά από την άλλη είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά, όσα περισσότερα μπορούσαμε, για να ενισχύσουμε τον κλάδο αυτόν ο οποίος είναι σε τόσο μεγάλη κρίση”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

“Θέλω να πω κάτι για τις επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering, γάμους κ.λπ., που είναι πολλές στην Ανατολική Αττική, είναι πολλά και ωραία τα κτήματα. Η προσωπική μου γνώμη -θα διακινδυνεύσω να το πω αυτό- είναι ότι από τις αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση να τις ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτό το λέω κυρίως για τον εξής λόγο, ότι πρέπει και αυτοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους και πρέπει και ο κόσμος που θέλει να προγραμματίσει εκδηλώσεις να σπεύσει από τώρα να κάνει το κλείσιμο των ραντεβού του. Διότι αν το αφήσουν όλοι οι συμπολίτες μας για την τελευταία στιγμή, όταν ανοίξουμε, μετά δεν θα βρίσκει κανένας κενή ημερομηνία, δεδομένου ότι έχουμε μείνει έναν χρόνο χωρίς εκδηλώσεις”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε:

“Πιστεύω, λοιπόν, ότι με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, που προχωράει ταχύτατα, με την εξέλιξη του καιρού προς τον Μάιο και τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πώς θα πάει η πανδημία στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, τον Μάιο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και αυτές τις επιχειρήσεις. Άρα, να κάνουν και αυτοί τον προγραμματισμό τους. Είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =