αρχικηVIRALΓερμανικό X-ray τηλεσκόπιο έφτιαξε τον πιο λεπτομερή χάρτη με μαύρες τρύπες που έχουμε δει ως σήμερα (Εικόνες)

Γερμανικό X-ray τηλεσκόπιο έφτιαξε τον πιο λεπτομερή χάρτη με μαύρες τρύπες που έχουμε δει ως σήμερα (Εικόνες)

Ένα Γερμανικό τηλεσκόπιο «είδε», και έφτιαξε τον πιο λεπτομερή χάρτη με μαύρες τρύπες που έχει γίνει ως σήμερα. Όπως διαβάζουμε στο Space.com, το τηλεσκόπιο «είδε» μαύρες τρύπες και αστέρια νετρονίων σε όλο το σύμπαν μας, αποκαλύπτοντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια νέα αντικείμενα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Το eROSITA, ξεκίνησε το 2019 και είναι το πρώτο τηλεσκόπιο ακτίνων Χ που βρίσκεται στο διάστημα και μπορεί να απεικονίσει ολόκληρο τον ουρανό. Είναι το κύριο όργανο της ρωσο-γερμανικής αποστολής Spectrum-Roentgen-Gamma, η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή ως Lagrange point 2, ένα από τα πέντε σταθερά σημεία γύρω από το sun-Earth system όπου οι βαρυτικές δυνάμεις των δύο σωμάτων είναι σε ισορροπία.

Με αυτό το πλεονέκτημα, το eROSITA έχει μια σαφή εικόνα του σύμπαντος, το οποίο φωτογραφίζει με τα ισχυρά όργανα ανίχνευσης ακτίνων Χ.

Τον περασμένο μήνα, η ομάδα πίσω από το eROSITA, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ινστιτούτο Max Planck, δημοσίευσε την πρώτη δέσμη δεδομένων που αποκτήθηκαν από το όργανο, προς στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα για έρευνα.

Το eROSITA είναι έτοιμο να ρίξει φως σε ορισμένα μακροχρόνια κοσμολογικά μυστήρια, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής της σκοτεινής ενέργειας στο σύμπαν, δήλωσε ο senior scientist της αποστολής, Andrea Merloni, στο Space.com. «Για πρώτη φορά, έχουμε ένα τηλεσκόπιο ακτίνων Χ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παρόμοιους τρόπους με τα μεγάλα οπτικά τηλεσκόπια που χρησιμοποιούμε σήμερα», δήλωσε ο Merloni και συμπλήρωσε: «Με το eROSITA, καλύπτουμε ολόκληρο τον ουρανό πολύ αποτελεσματικά και μπορούμε να μελετήσουμε δομές μεγάλης κλίμακας, όπως ολόκληρο τον Γαλαξία μας».

Το eROSITA ξεκίνησε τη λήψη των πρώτων εικόνων τον Οκτώβριο του 2019. Το υλικό που έχει συλλέξει εμπεριέχει πληροφορίες για 3 εκατομμύρια πηγές που εντοπίστηκαν μέσω X-ray – δηλαδή μαύρες τρύπες, αστέρια νετρονίων και σμήνη γαλαξιών. Περίπου το 77% αυτών των πηγών είναι μακρινές μαύρες τρύπες σε άλλους γαλαξίες, το 20% είναι αστέρια νετρονίων, αστέρια και μαύρες τρύπες στον Γαλαξία μας. Το υπόλοιπο 3% είναι σμήνη γαλαξιών.

Κάθε φωτεινό σημείο που βλέπετε στον παρακάτω χάρτη, είναι μαύρη τρύπα ή αστέρας νετρονίων. Μπορείτε να δείτε τον διαστημικό χάρτη με zoom εδώ.

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/jfjKaGj9ynEWhqYYrHJiAk.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/YATSDq6WrgeWXvNXhYwsNb-970-80.jpg
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − twelve =