αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓίνε solopreneur: 6 tips για να ξεκινήσεις μόνος σου ένα project | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Γίνε solopreneur: 6 tips για να ξεκινήσεις μόνος σου ένα project | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Ναι, με το μοντέλο του… solopreneur ξεκίνησε και το It’s Possible. Το 2016, από το δωμάτιο ενός σπιτιού στην Καλλιθέα. Σήμερα το site εξακολουθεί να «τρέχει» με τον ίδιο τρόπο, έχει αναπτυχθεί και διαβάζεται από 700.000+ αναγνώστες τον μήνα. Φυσικά αυτό είναι ένα μοντέλο που ακολουθούν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω.

Είναι εύκολο να φτάσεις στην επιτυχία με αυτό τον τρόπο; Σίγουρα όχι. Και χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς καθημερινά. Από την άλλη μεριά, έχεις την ελευθερία να κάνεις ό,τι θες, όπως το θες, όταν το θες. Χωρίς να χρειάζεται να πάρεις… έγκριση από κανέναν, και χωρίς αν αναλώνεσαι σε βαρετά meetings.

Πως όμως μπορεί να «επιβιώσει» κάποιος ως… μοναχικός καβαλάρης και να φτάσει στην business επιτυχία; Εδώ είναι 6 tips που ίσως σου φανούν χρήσιμα.

1# Βρες τις «σωστές ώρες». Ναι, με αυτό το μοντέλο μπορείς να δουλέψεις με ευέλικτα ωράρια. Αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι παραγωγικοί τις ίδιες ώρες. Βρες τα ωράρια που σου ταιριάζουν. Μπορεί να είσαι πρωινός τύπος. ‘Η μπορεί να θέλεις να δουλεύεις από το laptop σου τα απογεύματα- βράδια.

2# Τα έσοδα… δεν πάνε όλα στην τσέπη. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Μπορεί να ακούσεις ότι κάποιος έχει ξεκινήσει το δικό του project και έχει έσοδα 2.000 ευρώ τον μήνα. Πολύ καλός αριθμός. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για μισθό. Τα 2.000 ευρώ δεν πάνε όλα στην τσέπη σου. Πρέπει να επενδύσεις κάποια από αυτά στο δημιούργημα σου, ενώ μη ξεχνάς ότι θα έχεις φορολογία και εισφορές.

3# Πρέπει να ασχοληθείς με πολλά διαφορετικά tasks. Ναι, το νέο σου project δεν έχει λογιστή, υπεύθυνο HR, marketing manager, τεχνικό, κάποιον που θα γράφει τα απαιτούμενα κείμενα ή οτιδήποτε άλλο. Και μάντεψε ποιος θα τα κάνει όλα αυτά. Σωστά κατάλαβες, θα τα κάνεις εσύ. Για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, πρέπει να είσαι ένα «πολυεργαλείο».

4# Δουλειά με διαλείμματα. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να δουλέψεις για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Είπαμε, είσαι solopreneur άρα πρέπει να δουλέψεις πολύ για να ανέβει το εγχείρημα σου και να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο. Αλλά πρόσεχε: Στον «μαραθώνιο» που έχεις μπει μπορεί να δουλεύεις ακόμα και κάθε ημέρα για ένα χρονικό διάστημα, ωστόσο μην πέσεις στην παγίδα να δουλεύεις όλη την ημέρα. Θα φθαρείς πολύ γρήγορα. Φρόντισε να φτιάξεις ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, να κάνεις διαλείμματα και να έχεις πάντα ελεύθερο χρόνο.

5# Δοκίμασε να δουλέψεις από το laptop σου, σε διαφορετικά μέρη. Είναι κάτι που το έχω γράψει και σε παλιότερα άρθρα. Το ότι δουλεύεις ως solopreneur από το σπίτι σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι όλη την ημέρα μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μπροστά από μια οθόνη. Βγες έξω. Δούλεψε και από άλλα μέρη. Υπάρχουν πολλοί κοινόχρηστοι χώροι ή κατάλληλες καφετέριες, από τις οποίες μπορείς να δουλέψεις, με μόνο εργαλείο το laptop σου. Θα αλλάξεις παραστάσεις, θα γίνεις πιο δημιουργικός, και θα δεις λίγο κόσμο.

6# Δώσε λίγη δουλειά έξω. Λίγο πριν είπαμε ότι θα χρειαστεί να ασχοληθείς με αρκετά διαφορετικά tasks. Όμως δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μόνος- ειδικά κομμάτια που δεν γνωρίζεις. Υπάρχει μια… μαγική λέξη: Outsourcing. Το να δώσεις δηλαδή κάποιες από τις δουλειές που έχεις να κάνεις, σε έναν εξωτερικό συνεργάτη. Έτσι ώστε να βρεις λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Και επίσης να δώσεις την προσοχή σου στα tasks που θες. Αυτή η επιλογή σίγουρα έχει και κάποιο χρηματικό κόστος. Αν μπορείς να το πραγματοποιήσεις πάντως, θα είναι πολύ καλό για εσένα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 3 είδη διαλειμμάτων που κάνουν οι πετυχημένοι άνθρωποι μέσα στην ημέρα τους

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 13 =