αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓίνε ο ένας από τους 300 | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Γίνε ο ένας από τους 300 | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

«Στο σχολείο μας ρωτούσε η δασκάλα τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε κι απάντησα ποδοσφαιριστής. Μου απάντησε πως αυτό δεν είναι δουλειά και ότι μόνο ένα παιδί στα 300 γίνεται ποδοσφαιριστής. Με ρώτησε αν πιστεύω πως θα είμαι αυτός ο ένας. Της είπα ναι, και τα άλλα παιδιά άρχισαν να γελάνε». Είναι λόγια του Frank Lampard. Ο οποίος χτες έγινε 41 ετών. Και μπορεί το όνειρο που είχε εκφράσει σε εκείνη την τάξη να έμοιαζε άπιαστο, ωστόσο ο ίδιος τα κατάφερε. Και έγινε ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Chelsea. Πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Και από την ερχόμενη σεζόν θα αναλάβει την ίδια ομάδα, ως προπονητής πλέον.

Βλέποντας τα παραπάνω λόγια του Lampard, θυμήθηκα αρκετούς διαλόγους που κάνω κατά καιρούς με αναγνώστες του It’s Possible, και οι οποίοι διαφωνούν με τα όσα γράφονται συχνά στο site. «Μα καλά, προτείνετε στους νέους να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και να ξεκινήσουν δικά τους projects; Αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά τα καταφέρνουν». Αν δούμε το θέμα σε απόλυτους αριθμούς, έχουν δίκιο. Λίγοι από όσους ξεκινούν μια επιχείρηση καταφέρνουν να φτάσουν σε κάποια μεγάλη επιτυχία. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αν μιλάμε για το πεδίο της καινοτομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 8 στις 10 startups τερματίζουν την λειτουργία τους πολύ σύντομα.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Ότι θα πρέπει να παροτρύνουμε τους νέους να μην ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και να μην βάζουν μεγάλους στόχους «γιατί είναι πιθανό ότι θα αποτύχουν»; Νομίζω ότι εδώ δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος». Είναι περισσότερο θέμα οπτικής.

Όταν αποφοίτησα από την σχολή δημοσιογραφίας, το 2010, μαζί με εμένα βγήκαν περίπου 200 άτομα. Από την ίδια σχολή, στην ίδια ειδικότητα. Ξέρετε πόσοι ασκούμε το επάγγελμα σήμερα; Οι 4-5 από αυτούς. Μπορεί να λέω και πολλούς. Αν λοιπόν ερχόταν σήμερα ένας 18χρονος και μου έλεγε ότι θέλει να γίνει δημοσιογράφος, το λογικό θα ήταν να του πω να… αλλάξει μυαλά. «Γιατί δεν θα βρει δουλειά, γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί, γιατί τα ωράρια είναι βάρβαρα, γιατί μόνο με βύσμα προχωράς στην Ελλάδα», και άλλα τέτοια. Μπορούμε να βρούμε πολλές δικαιολογίες για να μην κάνεις κάτι. Προσωπικά, θα του έλεγα όμως ακριβώς το αντίθετο. Αν το θέλει πραγματικά, να προσπαθήσει να γίνει δημοσιογράφος. Να προσπαθήσει να είναι μέσα στους 4-5 από τους 200. Ναι, αν το δούμε στατιστικά, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λίγες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάλεις ένα μεγάλο στόχο.

Σήμερα όλοι μιλάμε για τον Mark Zuckerberg. Σκεφτείτε όμως με έναν μαγικό τρόπο να ήμασταν δίπλα του σε εκείνο το δωμάτιο το 2004. Και να μας έλεγε ο 19χρονος Zuckerberg: «Λοιπόν παιδιά, σκέφτομαι να παρατήσω τις σπουδές στο Χάρβαρντ, γιατί ξεκίνησα μια πλατφόρμα από το δωμάτιο μου. Και πιστεύω θα πάει καλά». Τι θα του λέγαμε τότε άραγε; Πολλοί θα τον θεωρούσαν τρελό, και θα προσπαθούσαν να του αλλάξουν γνώμη.

Σήμερα όλοι μιλάμε για τον καθηγητή του MIT, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Όμως, αν κάποτε ήμασταν δίπλα στον 27χρονο (και άγνωστο) Δασκαλάκη, ο οποίος προσπαθούσε να λύσει τον περίφημο Γρίφο του Νας, τι θα του λέγαμε; Αρκετοί θα του έλεγαν να σταματήσει να προσπαθεί. Πόσες πιθανότητες είχε άλλωστε ένας 27χρονος από την Ελλάδα, να λύσει ένα μαθηματικό Γρίφο που ήταν άλυτος επί 60 ολόκληρα χρόνια; Αν το δούμε στατιστικά, οι πιθανότητες ήταν λίγες.

Θα πω κάτι που έχω ξανά πει και σε παλαιότερα άρθρα: Όταν ξεκίναγε και το It’s Possible, στον Σεπτέμβριο του 2016, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι θα αποτύχει. Και τότε τα επιχειρήματα ήταν πολλά: Πως θα πετύχει ένα site χωρίς μεγάλο μπάτζετ; Χωρίς ομάδα. Χωρίς γραφεία. Χωρίς κάποιον χρηματοδότη από πίσω. Χωρίς, χωρίς χωρίς. Έχω ξανά αναφέρει ότι εκείνο το καλοκαίρι του 2016, το είχα συζητήσει με αρκετούς συναδέλφους, αλλά και με ανθρώπους από το πεδίο της επιχειρηματικότητας. Πάντα θα θυμάμαι μια συνάντηση που είχα κάνει με στελέχη ελληνικής τράπεζας (ήταν υπεύθυνοι για το πεδίο της καινοτομίας), οι οποίοι μου είχαν πει λίγο- πολύ: «Μα καλά, θα φτιάξεις ενημερωτικό site για μόλις 3.000 άτομα; Τόσοι ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία σε όλη την Ελλάδα». Και όταν τους ρώτησα πως είναι τόσο σίγουροι, μου είχαν απαντήσει: «Έχουμε κάνει έρευνες εμείς και ξέρουμε». Πλέον το It’s Possible από περισσότερους από 100.000 μοναδικούς αναγνώστες κάθε μήνα.

Οι πιθανότητες, τα στατιστικά και οι αριθμοί έχουν την χρησιμότητα τους όταν ξεκινάς κάτι. Πολλές φορές όμως, αξίζει να κάνεις το βήμα ακόμα και αν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου. Και να γίνεις ο ένας από τους 300. Μετά όλοι θα συζητούν για την δική σου ιστορία επιτυχίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 3 =