αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒ’ αξιολόγηση… από το 2017 και βλέπουμε

Β’ αξιολόγηση… από το 2017 και βλέπουμε

Για τον Ιανουάριο μετατέθηκαν οι ελπίδες για ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, καθώς και αυτή η αποστολή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα -η 3η κατά σειρά- ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Μαζί με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, καθυστερούν όμως και τα 6,2 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ αφορά αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οφειλών που εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ αν προσμετρηθούν και οι ολοένα αυξανόμενες επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα.

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, κατά την τριήμερη παραμονή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα σημειώθηκε η μικρότερη πρόοδος από κάθε άλλη αποστολή στον 1,5 χρόνο διαπραγματεύσεων επί του 3ου μνημονίου. Είναι αποκαλυπτικό ότι ενώ ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της β’ αξιολόγησης είναι το εργασιακό, στην 3ημερη παραμονή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα το θέμα δεν μπήκε στην ατζέντα των διαβουλεύσεων, όπως επίσης δεν συζητήθηκε και το μείζον θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα εξ αποστάσεως, αν και πλέον το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο να κλείσει το ζήτημα που άνοιξε με την καταβολή του επιδόματος των 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους. Η ελληνική πλευρά θα επικαλεστεί τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 11μήνου, αλλά και τις νέες προβλέψεις για το «κλείσιμο» της χρονιάς προκειμένου να αποδείξει ότι η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που είχε υπολογιστεί κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2017.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και μετά την αφαίρεση των περίπου 617 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος από τη 13η σύνταξη, θα εξακολουθήσει να υπάρχει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας». Το μαξιλάρι αυτό κρίνεται απαραίτητο στην περίπτωση που μέσα στο 2017 υπάρξει αναδρομική μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 σε επίπεδα ακόμη και κάτω του 0,5% που είναι ο βασικός μνημονιακός στόχος για τη χρονιά που φεύγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 10 =