αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒρούτσης: Έρχεται το ψηφιακό ωράριο. Δεν θα μπορούν να ξεφύγουν ούτε οι εργοδότες, ούτε οι εργαζόμενοι

Βρούτσης: Έρχεται το ψηφιακό ωράριο. Δεν θα μπορούν να ξεφύγουν ούτε οι εργοδότες, ούτε οι εργαζόμενοι

Την καθιέρωση των ψηφιακού ωραρίου φέρνει το “ΕΡΓΑΝΗ-2” όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Βουλή. “Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο θα μετρά μέχρι και τα δευτερόλεπτα του εργασιακού χρόνου. Δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανείς από την απόλυτη καταγραφή του ωραρίου. Ούτε ο εργοδότης, ούτε ο εργαζόμενος” υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη με θέμα τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι το “ΕΡΓΑΝΗ-2” αποτελεί την επικείμενη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, ενώ το ψηφιακό ωράριο είναι καινοτόμο έργο ακόμα και για την Ευρώπη.

Ειδικά για τους ελέγχους που διενεργεί το ΣΕΠΕ, και αφού παρέθεσε στοιχεία για την λειτουργία και ενίσχυσή του, σημείωσε: “Ακόμα κι αν κάνουμε 1000 τους 750 εργαζομένους του ΣΕΠΕ, πάλι δεν θα μπορούμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε αν δεν τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, και με το ΕΡΓΑΝΗ-2 θα το κάνουμε, θα έχουν τη δύναμη να καταγράφουν τα πάντα”.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΣΕΠΕ και τους ελέγχους που έκανε την περίοδο του κορονοϊού ο κ. Βρούτσης ανέφερε τα εξής στοιχεία:

– Το διάστημα από 1-1-2020 έως 31-8-2020 διενεργήθηκαν 12.904 έλεγχοι για εργασιακές σχέσεις και επιβλήθηκαν 2.061 πράξεις επιβολής προστίμων συνολικού ύψους 6.542.517 ευρώ.

– Έγιναν  10.063 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, όπου επιβλήθηκαν 346 πράξεις επιβολής προστίμου.

– Επιπλέον  1.187 έλεγχοι ειδικών επιθεωρητών, όπου επιβλήθηκαν 105 πράξεις επιβολής προστίμου. “Το σύνολο των ελέγχων για την ανωτέρω περίοδο ήταν 24.154, όπου επιβλήθηκαν συνολικά 2.502 πρόστιμα συνολικού ύψους 7.735.646 ευρώ” τόνισε. 

Νωρίτερα απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου για την εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί εξίσωσης των ορίων ηλικίας (συνταξιοδότησης) μεταξύ ανδρών και γυναικών με ανήλικα μέχρι την 31.12.2010, ο Γιάννης Βρούτσης αφού σημείωσε ότι “θα δούμε την απόφαση”, αναφέρθηκε αναλυτικά στο “κατακερματισμένο, γεμάτο εξαιρέσεις και ειδικά καθεστώτα ασφαλιστικό σύστημα” στην Ελλάδα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + three =