αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒρετανία: Τέλος η ελεύθερη μετανάστευση εργαζομένων από χώρες της Ε.Ε.

Βρετανία: Τέλος η ελεύθερη μετανάστευση εργαζομένων από χώρες της Ε.Ε.

Οι βουλευτές στη Βρετανία ενέκριναν χθες Δευτέρα νομοσχέδιο με το οποίο τερματίζεται η ελεύθερη μετανάστευση των εργαζομένων από την ΕΕ, σε μια ψηφοφορία που έφερε στο φως το θέμα των αλλοδαπών νοσηλευτών και γιατρών εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Το νομοσχέδιο καταργεί από το 2021 τα ειδικά δικαιώματα μετανάστευσης που είχαν οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ, Ισλανδία, Νορβηγία και Λίχτενσταϊν) και της Ελβετίας.

Ωστόσο δεν εξηγεί με λεπτομέρειες τα νέα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιτρέπεται ή όχι η μετανάστευση εργαζομένων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη παρουσιάσει το προσχέδιο ενός συστήματος με βαθμούς, το οποίο θα ευνοεί τους υποψήφιους που ασκούν κάποιο ιδιαίτερα εξειδικευμένο επάγγελμα.

Η μετανάστευση από τις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υποσχέθηκε σήμερα ένα “πιο αυστηρό, πιο δίκαιο και πιο απλό” σύστημα, το οποίο “θα παίξει ζωτικής σημασίας ρόλο” κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πλευρά του οι Εργατικοί δια στόματος του Νικ Τόμας- Σίμοντς απάντησαν ότι το νομοσχέδιο “απειλεί το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) την ώρα που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ”.

Προκειμένου κάποιος να μεταναστεύσει στη Βρετανία θα πρέπει να έχει ετήσιο μισθό τουλάχιστον 25.600 λίρες (28.600 ευρώ), δηλαδή λιγότερο από τον μέσο μισθό στη Βρετανία, αλλά πολύ περισσότερο από όσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα τη υγείας.

Λίγο περισσότερο από το 13% των εργαζόμενων στο NHS είναι αλλοδαποί και το 5,5% πολίτες ΕΕ.

Η Πατέλ υπογράμμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μια επιταχυμένη διαδικασία παροχής βίζας για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Επίσης η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα παραταθεί αυτόματα για ένα χρόνο η βίζα των επαγγελματιών αυτών εφόσον λήγει κάποια στιγμή από τώρα ως τον Οκτώβριο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + two =