αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒραζιλία και Αργεντινή ετοιμάζουν κοινό νόμισμα

Βραζιλία και Αργεντινή ετοιμάζουν κοινό νόμισμα

Η Βραζιλία και η Αργεντινή θα ανακοινώσουν την έναρξη προπαρασκευαστικών εργασιών για ένα κοινό νόμισμα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε τελικά να δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο νομισματικό μπλοκ στον κόσμο.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν το σχέδιο σε μια σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα και θα προσκαλέσουν άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής να συμμετάσχουν.

Η αρχική εστίαση θα είναι στο πώς ένα νέο νόμισμα, το οποίο η Βραζιλία προτείνει να ονομαστεί “sur” (νότος), θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ, είπαν αξιωματούχοι στους Financial Times. Στην αρχή θα έτρεχε παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής.

«Θα ξεκινήσει η μελέτη των παραμέτρων που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα, από δημοσιονομικά ζητήματα μέχρι το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Σέρτζιο Μάσα.

«Δεν θέλω όμως να δημιουργήσω ψευδείς προσδοκίες. Είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η Λατινική Αμερική».

Μια νομισματική ένωση που θα κάλυπτε όλη τη Λατινική Αμερική θα αντιπροσώπευε περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκτιμούν οι FT. Η μεγαλύτερη νομισματική ένωση στον κόσμο, το ευρώ, περιλαμβάνει περίπου το 14%του παγκόσμιου ΑΕΠ όταν μετράται σε όρους δολαρίου.

Το έργο είναι πιθανό να χρειαστούν πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί. Ο Μάσα σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάστηκε 35 χρόνια για να δημιουργήσει το ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 9 =