αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΒρέθηκε ο τρόπος: Πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζουν μέσα σε 10 λεπτά

Βρέθηκε ο τρόπος: Πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζουν μέσα σε 10 λεπτά

Tesla και η Porsche, ο χρόνος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου παραμένει σημαντικά μεγαλύτερος από ένα γέμισμα στο βενζινάδικο.

Η ψαλίδα ίσως να κλείσει όμως, με τη νέα τεχνολογία μπαταριών που ανέπτυξε ο Chao Yang Wang του Penn State University και μπορεί να φορτίσει στο 80% (300 χιλιόμετρα) ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσα σε 10 μόλις λεπτά.

Η ιδέα του Wang ξεκίνησε απλά, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια σε μία μπαταρία ιόντων λιθίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση 400 kilowatts. Ωστόσο το πρόβλημα της υπερφόρτισης μίας μπαταρίας λιθίου είναι πως δημιουργούνται εναποθέσεις λιθίου που καλύπτουν την επιφάνεια των αρνητικών ηλκετροδίων, κάτι που μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αν θέρμαιναν αρκετά την μπαταρία, δε μπορούσαν να σχηματιστούν πλάκες λιθίου.

Πήραν λοιπόν μία μπαταρία του εμπορίου και αρχικά, σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς θέρμανση, διαπίστωσαν πως οι πλάκες άρχισαν να σχηματίζονται μετά από 60 κύκλους φόρτισης. Έπειτα, θερμαίνοντάς την στους 60 βαθμούς Κελσίου μπόρεσαν να επαναφορτίσουν την μπαταρία 2.500 φορές χωρίς να σχηματιστούν οι πλάκες, κάτι που αντιστοιχεί σε 750.000 χιλιόμετρα ή 14 χρόνια χρήσης του αυτοκινήτου.

Άγνωστο παραμένει αν αυτή η τεχνολογία θα φτάσει τελικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ερευνητές όμως είναι πεπεισμένοι πως μπορούν να ρίξουν το χρόνο φόρτισης ακόμα και στα 5 λεπτά.

Πηγή: unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 2 =