αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Βούλιαξε» ο τουρισμός- Μπορεί να χρειαστούν 3 χρόνια για πλήρη επάνοδο

«Βούλιαξε» ο τουρισμός- Μπορεί να χρειαστούν 3 χρόνια για πλήρη επάνοδο

Τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για την επάνοδο της τουριστικής αγοράς μετά το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία, όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου. Όμως και τότε δεν θα είναι σίγουρο εάν ο τουρισμός θα έχει την ίδια δυναμική με πέρσι, μια χρονιά που όχι μόνο έφερε ακόμα δύο ρεκόρ σε έσοδα και εισπράξεις, αλλά έθεσε τις βάσεις για την αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος, την επέκταση της σεζόν και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου. 

Και μπορεί οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού και οι ξενοδόχοι να έχουν μεταφέρει μεγάλο αριθμό ταξιδιωτικών πακέτων για την επόμενη σεζόν και να προετοιμάζουν τη στρατηγική τους για το 2021, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και προβολής, όμως πρόκειται για σχέδια που επί του παρόντος γίνονται επί χάρτου. 

Δεν είναι μόνο η ταξιδιωτική κίνηση που θα πρέπει να επιστρέψει στα περσινά δεδομένα, η επανάκτηση του αισθήματος ασφάλειας για ταξίδια, η επιστροφή των συνεδριακών εκδηλώσεων και της κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα, tour operators, ταξιδιωτικοί οργανισμοί, αερομεταφορές, ξενοδοχειακός κλάδος και εστίαση, ολόκληρη η τουριστική αλυσίδα, θα πρέπει να έχουν σταθεί όρθια μέχρι τότε. Η κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται και οι υπόλοιποι ανταγωνιστικοί προορισμοί της Μεσογείου, η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Κροατία και η Αίγυπτος, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Στον πάτο τα έσοδα

Το πλήγμα για την οικονομία και την απασχόληση είναι μεγάλο, δεδομένης και της συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ (21% η συνολική συμμετοχή στο ΑΕΠ και 22% στην απασχόληση σύμφωνα με στοιχεία του 2019), ενώ και ο φετινός πήχης των εσόδων κατέβηκε κι άλλο. 

Από τα 5 δισεκατομμύρια που ήταν η αρχική πρόβλεψη, με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων και των περιφερειακών αεροδρομίων, ο στόχος έπεσε στη συνέχεια στα 4 δισεκατομμύρια, για να χαμηλώσει πλέον στα 3 με 3,5 για το σύνολο της χρονιάς. Πολύ χαμηλότερα από το 20% των εισπράξεων που περίμενε φέτος ο τουρισμός, λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης που καταγραφόταν στις αρχές του έτους. Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα ισχύουν, βέβαια, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέα μεγάλη έξαρση του κορονοϊού, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει χτυπήσει ξανά το καμπανάκι του συναγερμού.

Σημειώνεται πως τη φετινή χρονιά η αγορά ανέμενε 20 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον 1,5 δισ. παραπάνω από τα 18,2 δισ. που ήταν το περσινό ταμείο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + thirteen =