αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΒλέπεις αυτά τα 5 σημάδια στον εαυτό σου; Τότε ήρθε η ώρα να αλλάξεις επάγγελμα

Βλέπεις αυτά τα 5 σημάδια στον εαυτό σου; Τότε ήρθε η ώρα να αλλάξεις επάγγελμα

Το να επιλέξεις μια λάθος καριέρα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ειδικά σε μια αγορά εργασίας όπως αυτή της Ελλάδας, όπου οι επιλογές είναι περιορισμένες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι η επιλογή μιας λάθος καριέρας. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι βλέπουμε ανθρώπους να είναι σε λάθος επαγγελματικό μονοπάτι, να μην τους αρέσει η δουλειά τους, αλλά παρόλα αυτά να μην κάνουν τίποτα για να αλλάξουν πορεία.

Μια τέτοια επιλογή δεν είναι εύκολη. Αλλά το να παραμένεις σε λάθος επαγγλματικό μονοπάτι είναι κάτι που δεν θα σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα. Και σίγουρα δεν θα είσαι χαρούμενος. Αλλά πρακτικά, πως μπορείς να καταλάβεις ότι η καριέρα που κάνεις δεν σου ταιριάζει και ήρθε η ώρα να κάνεις το μεγάλο pivot; Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει 5 σημάδια. Και τι πρέπει να κάνεις μετά.

1# Εργάζεσαι σκληρά, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί όντως να σου αρέσει η δουλειά που κάνεις και να δουλεύεις σκληρά. Αλλά μάλλον δεν έχεις το ταλέντο και τα skills για να πετύχεις μεγάλα αποτελέσματα. Μήπως είσαι καλύτερος σε κάτι άλλο;

2# Γκρινιάζεις συνεχώς. Κάτι που επίσης το βλέπουμε στην Ελλάδα. Ανθρώπους να γκρινιάζουν κάθε ημέρα για την δουλειά τους, αλλά να μην αποφασίζουν να κάνουν μια αλλαγή. Κάποιοι δεν έχουν και άμεσες επιλογές. Το σίγουρο είναι πάντως, πως αν παραπονιέσαι κάθε ημέρα για την δουλειά σου, κάτι πρέπει να αλλάξεις…

3# Η δουλειά αυτή δεν ταιριάζει με την ηθική σου. Μπορεί να επέλεξες ένα επάγγελμα για τον μισθό ή για το κύρος που δίνει η θέση. Αλλά δεν είμαστε… όλοι για όλα. Μπορεί μια δουλειά να μην ταιριάζει με την δική σου ηθική και οπτική.

4# Δεν κάνεις χρήση των ταλέντων σου. Πρέπει να βρεις μια δουλειά στην οποία θα αξιοποιείς τα δυνατά σου σημεία, ενώ παράλληλα η αδυναμίες σου δεν θα δημιουργούν πρόβλημα. Αν είσαι σε μια θέση που δεν ταιριάζει με τα δικά σου ταλέντα, μάλλον δεν θα έχεις και καλά αποτελέσματα.

5# Σκέφτεσαι συνεχώς να τα παρατήσεις. Οκ, μπορεί μια δουλειά να σε δυσκολεύει σε κάποιες στιγμές. Αλλά αν σκέφτεσαι να τα παρατήσεις κάθε ημέρα και νιώθεις ότι θα ήσουν πιο χαρούμενος σε ένα τέτοιο σενάριο, μάλλον δεν σου αρέσει και πολύ η καριέρα που έχεις επιλέξει.

Τι να κάνεις: Αν βλέπεις ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια, ήρθε η ώρα για το pivot σου. Και δεν χρειάζεται να επιστρέψεις στα θρανία, για να αλλάξεις καριέρα. Φτιάξε μια λίστα: Δες ποια είναι τα skills σου, και τι είναι αυτό που σε οδηγεί. Δες επίσης τι είναι αυτο που σε κάνει χαρούμενο. Αυτό είναι ένα στάδιο που παραλείπουν πολλοί άνθρωποι, και εστιάζουν απλά στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας ή στο να ψάχνουν ποια είναι μια «αντάξια» δουλειά που θα μπορούσαν να κάνουν. Ξεχνώντας να εξετάσουν τα δικά τους βαθιά κίνητρα.

Στην συνέχεια, με βάση τη λίστα που έχεις κάνει, δες τους επαγγελματικούς δρόμους που μπορείς να ακολουθήσεις. Εντόπισε τις εταιρίες και τους κομβικούς ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές (το Linkedin Μπορεί να βοηθήσει) και κάνε τις κρούσεις σου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να μάθεις κάποια νέα skills ή να λάβεις γενικότερες γνώσεις, για να μπεις πιο δυναμικά στο νέο πεδίο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =