αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΒεργίνα: «Μεγάλο το πρόστιμο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά ακόμα μεγαλύτερη η ζημιά της στην αγορά»

Βεργίνα: «Μεγάλο το πρόστιμο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά ακόμα μεγαλύτερη η ζημιά της στην αγορά»

Για τεράστια ζημιά στην ελληνική αγορά μπίρας και στην ελληνική οικονομία γενικότερα από την παραβατική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κάνει λόγο ο Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) που παράγει την μπίρα «Βεργίνα».

Όπως λέει στο mononews.gr ο Δημήτρης Κρις, παρά το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην θυγατρική του ομίλου Heineken, «δεν αντικατοπτρίζει πλήρως το πραγματικό μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε η καταδικαστέα συμπεριφορά της εταιρείας στην ελληνική αγορά μπύρας και την ελληνική οικονομία γενικότερα».

Ο κ. Κρις υπογραμμίζει ότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατ’ ουσίαν επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τονίζει πως ανεξαρτήτως του προστίμου που καταλογίστηκε υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, η ΖΜΘ θα συνεχίσει τον αγώνα για την διεκδίκηση εύλογης αποζημίωσης από την Heineken και μάλιστα στην έδρα της στο Άμστερνταμ.

Να σημειωθεί πως η ΖΜΘ διεκδικεί αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Ηeineken, με αγωγή που κατέθεσε στα ολλανδικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2015 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο ύψους 31,4 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη των υπόλοιπων εταιρειών.

Ήταν το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε μία μόνο εταιρεία στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας.

Στις αρχές Ιουλίου, μετά από προσφυγή της Αθηναϊκής, το Διοικητικό Εφετείο μείωσε το πρόστιμο στα 26,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,5% του συνολικού τζίρου της.
Παρ’ όλα αυτά, η θυγατρική του ομίλου Heineken δηλώνει πως θα συνεχίσει τη προσπάθεια για μεγαλύτερη μείωση ή ακόμη και πλήρη ακύρωση του προστίμου, αυτή τη φορά ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + 10 =