αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΒεργίνα εναντίον Heineken στα ολλανδικά δικαστήρια

Βεργίνα εναντίον Heineken στα ολλανδικά δικαστήρια

Ένα ακόμη επεισόδιο στην πολυετή διαμάχη μεταξύ της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (γνωστή με το brand Βεργίνα) με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τη Heineken βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Στις 2 Μαρτίου η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. (ΖΜΘ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε, έκανε λόγο για “δικαίωση” της εναντίον της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στο Εφετείο του Άμστερνταμ. Κάτι το οποίο είχε ισχυριστεί ούκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν για την ίδια υπόθεση η ακριτική ζυθοποιία.

Στην τελευταία ανακοίνωσή της η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, υποστηρίζει πως μετά την έκδοση προδικαστικής απόφασης, έγινε δεκτό το αίτημά της, για συζήτηση της αγωγής της για τη διεκδίκηση καταβολής αποζημίωσης από τον όμιλο Heineken λόγω των αθέμιτων αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών που μετήλθε η θυγατρική του στην Ελλάδα, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων.

Ισχυρισμό που απορρίπτουν τόσο ο Ολλανδικός όμιλος Heineken όσο και η εν Ελλάδι θυγατρική του, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, οι οποίες υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή αφορά στη διαδικασία και όχι την ουσία της υπόθεσης, καθώς το μόνο που έγινε είναι να καθοριστεί το κατά πόσο οι Ολλανδικές Δικαστικές Αρχές έχουν ή όχι δικαιοδοσία να αποφανθούν σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης εναντίον της Heineken και της Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αναφέρουν οι δύο τελευταίες. Σύμφωνα με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τη Heineken η απόφαση δεν έχει απολύτως καμία επίδραση επί της ουσίας των ισχυρισμών της Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης.

Πηγές με γνώση αναφέρουν πως το Εφετείο του Άμστερνταμ έκρινε ότι είναι αρμόδιο να συζητήσει τη σχετική αγωγή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης όχι μόνο κατά της Heineken αλλά και κατά της ελληνικής θυγατρικής αυτής, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Η προσφυγή της Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στην Ολλανδική δικαιοσύνη ξεκίνησε το 2017. Τότε, τον Φεβρουάριο του 2017, η ακριτική ζυθοποιία είχε καταθέσει σε δικαστήριο του Άμστερνταμ αγωγή, με την οποία ζητούσε από την Heineken και την ελληνική θυγατρική αυτής, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αποζημίωση άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η αγωγή είχε κατατεθεί, όπως είχε δηλώσει τότε στο Capital.gr ο επικεφαλής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, Δημήτρης Πολιτόπουλος για τη ζημιά που έχει υποστεί η εταιρεία του από την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της  εγχώριας αγοράς μπύρας από την πλευρά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Εκείνη η προσφυγή δεν είχε τύχη. Το δικαστήριο του Άμστερνταμ τον Μάιο του 2018 απέρριψε την αγωγή, για τον λόγο αυτό η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης προσέφυγε στο Εφετείο.

Οι δικαστικές ενέργειες της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης εναντίον της Heineken και της θυγατρικής της ξεκίνησαν μετά από την έκδοση το 2015 απόφασης της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία αναγνώρισε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά και της επέβαλε πρόστιμο 31,45 εκατ. ευρώ. Κατά της απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία άσκησε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης και μείωσε το πρόστιμο στα 26,7 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί η Αθηναϊκή έχει προσφύγει και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου. 

Σε ό,τι αφορά την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, δεν υπέβαλε ποτέ καταγγελία στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάτι που αντιθέτως είχε πράξει η Μύθος Ζυθοποιία, θυγατρική της Carlsberg. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 3 =