αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒενζινάδικο στη Μύκονο βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς… 1,7 εκατ. ευρώ

Βενζινάδικο στη Μύκονο βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς… 1,7 εκατ. ευρώ

Η Μύκονος αποτελεί, ως γνωστόν, ένα διαφορετικό «πλανήτη» όσον αφορά τις τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό φαίνεται ότι αποτυπώνεται ακόμη και στην περίπτωση ενός πλειστηριασμού που αφορά πρατήριο καυσίμων, το οποίο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί την ερχόμενη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,7 εκατ. ευρώ.

Η τιμή αυτή είναι αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου που εκδόθηκε φέτος και διέταξε τη διόρθωσή της κατόπιν σχετικής προσφυγής.

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας ΓΕΒΑΜΙ Εστέιτ και αφορά ειδικότερα ένα αγροτεμάχιο 4.988 τ.μ. περιτριγυρισμένο με ξηρολιθιά σε όλες του τις πλευρές, πάνω στην επαρχιακή οδό, στη θέση Ευαγγελίστρια της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Μυκόνου.

Εντός του αγροτεμαχίου έχει αναγερθεί ισόγειο κτίριο με υπόγειο που αποτελείται από πρατήριο υγρών καυσίμων και αερίου με πλυντήριο αυτοκινήτων, εμπορικό κατάστημα με υπόγεια αποθήκη, κατάστημα αναψυκτήριο με υπόγεια αποθήκη και υπόγεια υδατοδεξαμενών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση στο οικόπεδο υπάρχουν τα εξής:

Κτίριο 1 επιφάνειας ισόγειων κύριων χώρων καταστημάτων 30,71 τ.μ., και υπόγειων βοηθητικών χώρων 30,71 τ.μ.,
Κτίριο 2: ισόγειο πρατήριο υγρών καυσίμων επιφάνειας κύριων χώρων 36,58 τ.μ.,
Κτίριο 3: Ισόγειο πλυντήριο αυτοκινήτων 29,70 τ.μ. κατ’ επέκταση του πρατηρίου. Ο περιβάλλοντας χώρος του πρατηρίου είναι διαμορφωμένος και έχει κατασκευαστεί υπόγειος χώρος δεξαμενών 150,40 τ.μ. ενώ έχει τοποθετηθεί στέγαστρο αντλιών επιφάνειας 53,96 τ.μ.

Η αναγκαστική κατάσχεση έγινε τον Ιούνιο του 2021 για χρέη προς την Εθνική Τράπεζα που είναι και η επισπεύδουσα του πλειστηριασμού.

Η έκταση των 45 στρεμμάτων στην Άνω Μερά

Πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις τις 22 Δεκεμβρίου 2021 έγινε ένας ακόμη πλειστηριασμός κατά της ΓΕΒΑΜΙ Εστέιτ  για έκταση 44.435 τ.μ., στην Άνω Μερά της Μυκόνου που βγήκε στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς μόλις 180.000 ευρώ και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα.

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο περιτριγυρισμένο με ξερολιθιά, εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και ζώνης οικισμού στη θέση Αϊ-Λιάς (Πόροι) Ανω Μεράς.

Όπως περιγράφεται στην έκθεση εκτίμησης, η περιοχή Αϊ-Λιάς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, «είναι απομακρυσμένη και μη αξιοποιημένη και συνεπώς δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον», ενώ απέχει από τη Χώρα περίπου 14 χλμ. και από την Ανω Μερά 7 χλμ.

Το αγροτεμάχιο είναι επικλινές και βραχώδες και η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου μήκους περίπου 2,5 χλμ. και στη συνέχεια μέσω ασφάλτινης οδού. Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει κατά ένα μέρος παλιά εγκαταλελειμμένη κατασκευή που εξυπηρετούσε μεταλλεία και απέχει από τη θάλασσα (βραχώδης ακτή) περίπου 180 μέτρα.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, βρίσκεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις. Η περιοχή είναι συγκέντρωσης εγκαταστάσεων μεταποίησης όπου επιτρέπονται έργα και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, γεωργοκτηνοτροφικά και κτίρια κοινής ωφέλειας, εμπορικές γεωργικές αποθήκες κ.ά. Δεν επιτρέπεται, όμως, η κατοικία…

Οι περιπέτειες της εταιρείας

Η ΓΕΒΑΜΙ Εστέιτ έχει εμπλακεί με την περιπέτεια των πλειστηριασμών εδώ και αρκετά χρόνια. Αιτία υπήρξε ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 5,44 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο από ένα σημείο και μετά αδυνατούσε να εξυπηρετήσει. Έτσι, το 2018 οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (από την ΕΤΕ) το ακίνητο της εταιρείας επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Χαλάνδρι, το οποίο κατακυρώθηκε έναντι 3,1 εκατ. ευρώ. Αφαιρουμένου αυτού του ποσού το χρέος προς την τράπεζα μειώθηκε στα 2,33 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση τα στοιχεία του τελευταίου ισολογισμού της, η εταιρεία αντλεί τα μοναδικά της έσοδα από το πρατήριο της Μυκόνου το οποίο είναι μισθωμένο μέχρι το 2037. Τα έσοδα αυτά (ακαθάριστα) ανήλθαν το 2020 σε 30.034 ευρώ, έναντι 90.546 ευρώ το 2019, σημειώνοντας πτώση κατά 66,83%, η οποία προφανώς οφείλεται στις συνέπειες της πανδημίας και στον τουρισμό την πρώτη και δύσκολη χρονιά του covid-19.

Η εταιρεία, πάντως, κατέγραψε ζημιές τόσο το 2020 όσο και το 2019, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων διαμορφώνεται σε 6 εκατ. ευρώ.

Στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της περιλαμβάνεται, πέραν του πρατηρίου καυσίμων, η έκταση των 45 στρεμμάτων στον Άι-Λιά, ενώ το 2017 είχε προχωρήσει σε προσύμφωνο απόκτησης επενδυτικού ακινήτου στην Ύδρα με σκοπό τη μελλοντική εκμετάλλευσή του.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × two =