αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒγαίνει στο «σφυρί» το Καραϊσκάκης, λόγω του «εμφυλίου» μεταξύ Μαρινάκη- Κόκκαλη

Βγαίνει στο «σφυρί» το Καραϊσκάκης, λόγω του «εμφυλίου» μεταξύ Μαρινάκη- Κόκκαλη

Στο «σφυρί» βγαίνει τις προσεχείς εβδομάδες το γήπεδο της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Φάληρο, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες επιχειρούν να «ξεμπλέξουν το κουβάρι» που ονομάζεται «Στάδιο Καραϊσκάκης Α.Ε.», ιδιοκτήτριας εταιρείας του γηπέδου του λαοφιλέστερου συλλόγου της χώρας, δηλαδή να δώσουν ένα τέλος στην απροθυμία ή και αδυναμία των μετόχων αυτής να ρυθμίσουν τις σχετικές οφειλές, καλύπτοντας και τις ζημίες που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια, μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου.

Η Καραϊσκάκης ΑΕ (μετεξέλιξη της Θρύλος Α.Ε.) αποτελεί τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή του ομώνυμου γηπέδου, για το οποίο βαρύνεται με δάνειο της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια μη εξυπηρετούμενη οφειλή επί σειρά ετών, απόρροια της «κόντρας» μεταξύ του νυν ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Β. Μαρινάκη και του πρώην, κ. Σ. Κοκκάλη.

Όταν ο σύλλογος του Πειραιά μεταβιβάστηκε από τον τελευταίο στον πρώτο το 2010, υπήρξε παράλληλα και συμφωνία για την πώληση του γηπέδου, δηλαδή της Στάδιο Καραϊσκάκης Α.Ε., η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 50% από τον κ. Κόκκαλη και κατά 50% από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ωστόσο, παρότι – κατά δήλωση του κ. Μαρινάκη, το σχετικό ποσό καταβλήθηκε στην πλευρά Κόκκαλη, η μεταβίβαση των μετοχών της ιδιοκτήτριας του γηπέδου εταιρείας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η πλευρά Λαυρεντιάδη οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και στη συνέχεια στη φυλακή για χρέη.

Ως εκ τούτου ο κ. Μαρινάκης δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς δεν θα μπορούσε να έχει την πλήρη κυριότητα του γηπέδου. Παράλληλα, ουδείς εκ των δύο επιχειρηματιών δέχθηκε να εξυπηρετήσει το σχετικό δάνειο, από την στιγμή που τα έσοδα από την εκμετάλλευση του γηπέδου έπαψαν να επαρκούν για την πληρωμή των δόσεων (κάτι που εκτιμάται ότι συνέβη το 2015-2016).

Υπενθυμίζεται ότι από τα 40 εκατ. ευρώ του δανεισμού, 13 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Alpha Bank, από 10 εκατ. ευρώ σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, 4 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 3 εκατ. ευρώ στην Attica Bank. Το 2015, ο κ. Μαρινάκης υπέβαλλε πρόταση στις τράπεζες, προκειμένου να αποκτήσει η ίδια η ΠΑΕ Ολυμπιακός την πλειοψηφία των μετοχών της «Καραϊσκάκης Α.Ε», προκειμένου να αναλάβει η ίδια η ΠΑΕ την εξυπηρέτηση του δανείου. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της εμπλοκής με το ποσοστό του κ. Λαυρεντιάδη.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για πώληση του γηπέδου, με τον σχετικό διαγωνισμό να «τρέχει» τις επόμενες εβδομάδες. Το οξύμωρο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι ότι είναι δεδομένο ότι εκ των βασικών υποψηφίων για να καταθέσει πρόταση εξαγοράς είναι ο ίδιος ο κ. Β. Μαρινάκης…

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 16 =